Nyheter

”Tror inte svartarbetet ökar”

Sveriges Byggindustrier ordnade frukostseminarium om framtidens bostadsbyggande. Regeringens förslag om att stimulera byggandet av små bostäder genom minskat rot-avdrag var den stora frågan som diskuterades.
– Jag tror inte att det bidrar till att öka svartarbetet. Rot kommer fortfarande att finnas kvar och jag tror att den svenska skattemoralen är hög, säger bostadsminister Mehmet Kaplan (MP).

Förslaget är en av regeringens åtgärder för att få fart på bostadsbyggandet. Det kommer att ingå i budgetpropositionen för 2016 och beräknas uppgå till 3,2 miljarder kronor per år.
På onsdagen bjöd Sveriges Byggindustrier in till seminarium och medverkade gjorde: Mehmet Kaplan (MP), Peter Wågström, vd NCC, Ewa Thalén-Finné (M), ledamot i civilutskottet, Leif Nysmed (S), ledamot i civilutskottet, Ola Johansson (C), ledamot i civilutskottet, Nooshi Dadgostar (V), ledamot i civilutskottet, Ola Månsson, vd Sveriges Byggindustrier och Lennart Weiss, kommersiell direktör Veidekke.

– Vi behöver olika typer av stimulans för att öka byggandet och därför gör vi en justering av rot-avdraget. Vår bedömning är att det kommer att få liten effekt på sysselsättningen och vi tror inte att svartarbetet kommer att öka, säger Mehmet Kaplan.

Nooshi Dadgostar höll med:
– Det är ett bra förslag och vi har efterfrågat det. Det är viktigt att det byggs i kapp och att det finns ett hyrestak.

– Just nu är det svårt att veta vilken effekt förslaget får, men det är självklart att vi måste göra något och det här en åtgärd. Dock tycker jag att det känns lite lösryckt och skulle önska att regeringen tog att helhetsgrepp på bostadsproblemet. Framför allt behöver tiden från idé till byggandet kortas, säger Peter Wågström.

Lennart Weiss var mera kritisk:
– Det här är en missad chans. Det är fel åtgärder i fel tid. Syftet är gott, men hyresrätter är inte lösningen. Det som behövs är inte fler små lägenheter utan politiska insatser för att få rörelse i flyttkedjan. Jag vill se en politik som grundar sig på efterfrågan. Det är synd att Kaplan missade att ha en dialog med branschen innan förslaget kom.

– Subventioner innebär alltid bekymmer, risken finns att de blir generella och inte för dem som verkligen behöver det. Att minska rot-avdraget hör inte ihop med bostadsbyggandet, de som använder sig av rot bygger inte bostäder, så det händer inte ihop. Det här kommer att drabba småföretagarna hårt. Jag är rädd för att det här ökar svartarbetet, säger Ola Månsson.

Leif Nysmed:
– Vi befinner oss i en exceptionell situation som kräver exceptionella åtgärder och att inte göra något hjälper ingen. Det här är en del i en helhet och inte de enda åtgärderna.

– Det här tyder på idéfattigdom och det verkar som om regeringen har tomt i verktygslådan. Man flyttar vanliga människors pengar i form av rot-avdrag till företag, säger Ola Johansson.

– Det finns fortfarande regler som hindrar byggandet och det tycker jag man ska se över. Man borde också titta på efterfrågan. Det är ledsamt att förslaget handlar om subventioner, för det lönar sig aldrig och hindrar dessutom innovationer, säger Ewa Thalén-Finné.

Hon, och de övriga i panelen efterlyste också större samarbete, både över partigränser och mellan politiker och branschen.
Bostadsministern lovade att hålla dörrarna öppna för samarbete i bostadsfrågan.