Nyheter

Trygghetsboende med Miljöbyggnad Guld och FEBY12

Våren 2018 är det klart för inflyttning. Bild: Erlandssons Bygg AB

I dag togs det första symboliska boulekastet som markerar starten för det nya bygget i Kungsbacka.
Det är Erlandsson och Eksta som bygger kv 18 Kolla Parkstad, Kungsbackas första trygghetsboende.
Man bygger enligt båda miljöklassificeringarna Miljöbyggnad Guld och FEBY12.

Kolla Parkstad i södra Kungsbacka är en helt ny stadsdel.  Erlandsson Bygg AB bygger nu det tredje kvarteret på uppdrag av Eksta. 
Byggnaden byggs med så kallad passivhusteknik enligt FEBY12. Dessutom är den klassad som Miljöbyggnad Guld, där höga krav ställs bland annat på energianvändning, dagsljusinstrålning och ljudmiljö. 
Och enligt Erlandsson så är projektet unikt, eftersom det är den försa byggnaden i sitt slag som byggs enligt båda klassificeringarna. 

– Vi valde tidigt att miljöcertifiera vår verksamhet eftersom vi värnar om vår miljö. Alla steg på vägen mot ett bättre miljömässigt arbetssätt är viktiga. Vårt miljöarbete genomsyrar hela vår verksamhet och är en av våra framgångsfaktorer, därför är det extra roligt att vi tillsammans med Eksta nu bygger framtidens hus i Kolla Parkstad, säger Markus Brink, vd och koncernchef för Erlandsson, i ett pressmeddelande. 

För Eksta betyder byggnationen att miljön står i centrum. Företaget har i trettio år haft solvärme som komplement till nästan all nyproduktion.
– Det är stimulerande att tillsammans med vår partner Eksta Bostads AB få möjlighet att vidareutveckla passivhustekniken och därmed kunna erbjuda de framtida hyresgästerna moderna och energieffektiva bostäder där solen nyttjas till både el, värme och varmvatten, säger Markus Brink.

Krook & Tjäder ligger bakom arkitektarbetet.
Kravet för att få flytta in är att en av lägenhetsinnehavarna måste vara minst 70 år dagen då kontraktet skrivs.
– Vi åstadkommer ett hus där man har god möjlighet till social aktivitet som exempelvis gemensamma måltider, vinprovningar, grillkvällar, föreläsningar och musikstunder, säger projektledaren Sara Frölander på Erlandsson.

År 2018 på våren är det klart för de nya hyresgäster att flytta in i de 69 lägenheterna.