Nyheter

Ulrika Francke är årets Samhällsbyggare 2018

Ulrika Francke.

Ulrika Francke  har tilldelats utmärkelsen Årets samhällsbyggare 2018.
I motiveringen till att hon får priset står det bland annat att hennes arbete bidrar till att utveckla samhällsbyggnadssektorn.

Ulrika Francke har  i dag en rådgivande roll hos Tyréns och är knuten till IVA:s avdelning för Samhällsbyggnad. Hon sitter även i styrelsen för Swedbank och Hexagon där hon aktivt bidrar till att samhällsbyggnadssektorn är synlig utanför själva sektorn. Tidigare har hon varit ordförande i BIM Alliance.

Hon var tidigare vd för Tyréns i 10 år och utvecklade företaget det stora och stabila konsultföretag det är idag. Hon har sett till att bland annat Tyréns satsat alltmer på forskning och utveckling. Innan Tyréns arbetade hon bland annat som vd för SBC/Bostadsrätterna, stadsbyggnadsdirektör i Stockholm och gatu- och fastighetsdirektör i Stockholm. 
  
– Det är fantastiskt roligt att presentera Ulrika Francke som Årets Samhällsbyggare 2018 eftersom hon brinner för att skapa ett hållbart samhälle, bland annat genom forskning säger Sara Haasmark, vd Samhällsbyggarna, i ett pressmeddelande.

Motiveringen i sin helhet lyder:
”Hon har, med sitt långsiktiga arbete, utvecklat de företag hon varit verksam i och de gemensamma satsningar som lyfter hela samhällsbyggnadssektorn och tydliggör sektorns roll i hela samhället. Hon var en av de drivande bakom bildandet av IQ Samhällsbyggnad och sitter i ett flertal styrelser där hennes arbete bidrar till att utveckla samhällsbyggnadssektorn. Dessutom verkar hon för ett hållbart samhälle genom att satsa på forskning och utbildning som driver samhället framåt.”

Priset Årets Samhällsbyggare har delats ut sedan 2013.
Den 2 oktober delades årets pris ut vid middagen i samband med seminariekonferensen Samhällsbyggnadsdagarna. Priset är, förutom den hedervärda titeln, en statyett av konstnären Carl-Gustaf Ekberg.

Camilla Käll får samtidigt utmärkelsen Årets Clarence Moberg pristagare 2018.
Juryns motivering:
”Vid 24 års ålder grundade hon tillsammans med Stefan Gustavsson bostadsutvecklaren Blooc som idag, 7 år senare, levererat över 250 bostäder i 13 bostadsområden i Stockholm och Uppsala. Hon brinner för att lyfta unga personer och kvinnor i branschen och är initiativtagare till Blooc Podcast. Hon är en driven och engagerad person som ofta inspireras av andra branscher och hon är övertygad om att Sveriges nästa stora exportprodukt är just bostäder.”

Camilla Käll studerade mellan, 2006-2010 Civilekonomprogrammet på Stockholms Universitet. Under sin studieperiod arbetade hon på marknadsavdelningen på Erik Olsson Fastighetsförmedling. 2011 grundade hon tillsammans med sin kollega Stefan Gustavsson bostadsutvecklaren Blooc som idag byggt 13 bostadsområden med nyproducerade bostäder i Stockholm och Uppsala. Under våren 2018 lanserades Blooc Podcast, där de bjudit in 10 starka kvinnor från fastighetsbranschen för att höra på deras erfarenheter, karriärstips och framtidsvisioner. 

– Det känns fantastiskt att vinna Clarence Mobergs pris och jag känner mig otroligt ödmjuk inför att andra ser mig som en förebild, säger Camilla. Samtidigt blir jag sporrad att fortsätta mitt arbete i att inspirera fler unga att söka sig till vår bransch och till och med starta ett eget företag precis som jag gjorde, fortsätter Camilla. Vi behöver innovativa och drivna kollegor för att fortsätta utveckla staden, säger Camilla Käll.

Johnny Kellner är årets Excellence in Civil Engineering, ett pris som i år delades ut för första gången.
Juryns motivering:
”Han har ägnat sin karriär åt att minska de negativa miljökonsekvenserna av det svenska byggandet. Han har varit en framträdande och pådrivande aktör i byggbranschen kvalitets-, utvecklings- och miljöfrågor i över 30 år. Genom sitt arbete har han påverkat samhällsbyggnadssektorns tänk och bidragit till ett mer hållbart samhällsbyggande.”

Johnny Kellner har arbetat i byggbranschen sedan 70-talet. Först som konsult i många år hos SWECO, sedan som projekterings- och miljöchef hos byggbolaget JM i Stockholm och därefter som teknik- och miljöchef hos Veidekke i Sverige. Nu är han oberoende konsult och i huvudsak verksam i forsknings- och utvecklingsprojekt med inriktning kring energi och miljö. Han har dessutom varit verksam hos bland annat Kretsloppsrådet, ByggaBo-dialogen, Byggmästareföreningen och är nu ledamot hos Samhällsbyggarnas sektion för hållbar utveckling. Han är också författare till tre böcker om miljö och hållbarhet varav den senaste utgavs av Balkongförlaget 2017.

–  Jag är överväldigad, glad och väldigt stolt över att jag tilldelats detta förnämliga pris, säger Johnny. Att arbeta med miljöfrågor var tidigare inte alltid så enkelt inom byggbranschen och utmärkelsen är ett tydligt kvitto på att miljöarbetet jag drivit under många år har uppmärksammats och uppskattats även externt, fortsätter Johnny. Att arbeta med miljö och hållbarhet är ju kärleken till våra barn, barnbarn och kommande generationer, säger Johnny Kellner.

– Det är första året vi delar ut priset och det är otroligt roligt att presentera klimatkämpen Johnny Kellner som Årets Excellence in Civil Engineering. Klimatfrågan är en av de viktigaste idag och något Samhällsbyggnadssektorn måste ta ansvar i. Johnny har tillägnat sin karriär till att driva utvecklingen i kvalitet- och miljöfrågor, vilket gör honom till en förebild för branschen, säger Sara Haasmark.