Unik lösning för att kapsla in Tjernobyls reaktor

 
 • – Ifråga om landbaserade konstruktioner som kan flyttas är det här världens största, säger Simon Evans, chef för Chernobyl Shelter Fund. Foto: Dermot Doorly

  – Ifråga om landbaserade konstruktioner som kan flyttas är det här världens största, säger Simon Evans, chef för Chernobyl Shelter Fund. Foto: Dermot Doorly

 • Från den övergivna staden Pripyat ser man Chernobyl New Safe Confiment. Foto: Joakim Rådström

  Från den övergivna staden Pripyat ser man Chernobyl New Safe Confiment. Foto: Joakim Rådström

 • Rostiga skyltar.

  Rostiga skyltar.

 • Skylt vid Tjernobyls nya överbyggnad.

  Skylt vid Tjernobyls nya överbyggnad.

Föregående
Nästa
 
På plats i Ukraina besöker vi området för världens genom tiderna allvarligaste kärnkraftsolycka, Tjernobyl.
Redan på långt håll ser man den enorma nya sarkofagen över den förstörda reaktorn.
Jättebygget har tagit lång tid, mycket på grund av finansieringsproblem, men är nu snart invigningsfärdig.

För att överhuvudtaget få besöka området med den nya överbyggnaden över Tjernobyls havererade reaktor behöver man specialtillstånd. En guidefirma i Kiev ordnar papperna åt oss, och kör oss sedan med minibuss från den ukrainska huvudstaden de knappa tio milen till den ökända katastrofplatsen.

Vi kör förbi gamla Lador och Moskvitjbilar, genom fattig landsbygd och små skogar, innan vi kommer fram till de avspärrade säkerhetszonerna. En zon löper tre mil runt Tjernobyl, en annan – med striktare regleringar – går en mil runt det gamla kärnkraftverket. Bortom avspärrningen får endast personal med särskilt tillstånd befinna sig, eller små grupper av turister med kontrollerade dagspass.

Ute i markerna står rostiga skyltar med skrämmande kärnkraftssymboler och varningstexter på ukrainska. Hela byar är övergivna; människorna evakuerade sedan årtionden. Dosimetern vi har lånat piper allt oftare ju närmare reaktorn vi kommer. I staden Pripyat, alldeles intill kraftverksområdet, står nöjesparker, simhallar och köpcentrum spöklikt tomma och förfallna, som om vi befann oss i zombieapokalypsens sista dagar.

Så ser vi den – Chernobyl New Safe Confiment, som en jättelik halvcirkelformad hangar över det karaktäristiska kraftverket i Tjernobyl. Här finns trots allt en hel del liv och rörelse. Arbetare går omkring och jobbar ovanpå bågen i noggrant reglerade skift; New Safe Confinement ska lämnas över till den ukrainska staten i slutet av året. Och bygget är imponerande på alla sätt.

– Det är det största landbaserade flyttbara objekt som någonsin byggts. Den kan inte tävla med oljeriggar eller fartyg, men ifråga om landbaserade konstruktioner som kan flyttas är det här världens största, säger Simon Evans, chef för Chernobyl Shelter Fund.

Chernobyl Shelter Fund sattes upp av den Europeiska banken för återuppbyggnad och utveckling (EBRD). De utgör en viktig aktör i sammanhanget, eftersom de har ordnat finansieringen av projektet med att kapsla in den havererade reaktorn i Tjernobyl.

– Vi har ungefär 40 internationella givare för att klara av finansieringen för Chernobyl Shelter Fund. Det är en hel uppsättning projekt med syfte att sätta Tjernobylområdet på stabila och långsiktiga fötter igen, men juvelen i kronan är New Safe Confinement, säger Simon Evans.

Budgeten från början låg på runt 20 miljarder svenska kronor, varav New Safe Confinement kostar cirka 15 miljarder. Och i november i år ska bjässen invigas, efter år av insamlings- och byggarbete från Evans och det övriga projektteamet.

Lediga jobb

Visa alla lediga jobb
 
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!