Uppsala får ny skyline

Uppsala får ny skyline
Mitt i centrala Uppsala ska NCC Boende bygga Kvarntornen, två höghus på elva våningar med 55 bostadsrätter. Tornen länkas ihop med en 400 kvadratmeter stor japansk takpark på tredje våningen.
Mitt i centrala Uppsala ska NCC Boende bygga Kvarntornen, två höghus på elva våningar med 55 bostadsrätter. Tornen länkas ihop med en 400 kvadratmeter stor japansk takpark på tredje våningen. Idag sker säljstarten i Uppsala Konsert & Kongress. Intresset är stort.

– Uppsala är av tradition mycket restriktiv med att tillåta högre hus. Det har gett en sammanhållen stadssilhuett med enstaka märkesbyggnader som fått sticka upp över takåsarna. Men Kvarntornen, som White arkitekter ritat på uppdrag av NCC, gillades av politiker, experter och intressenter. De två tornen blir 35 meter höga och ett av få byggnadsverk som kommer att synas över staden, säger Kim Hultén, projektchef, NCC Boende Uppsala.

Sjätte våningen har fri utsikt över takåsarna och våning sju är i samma nivå som Uppsala Konsert & Kongress skybar.

NCC Boendes satsning ger Kvarntorgets centrum ett rejält ansiktslyft. Uppsalas stadskärna har förflyttat sig västerut och nya händelsecentrum, bara ett stenkast därifrån, är Vaksala torg och Uppsala Konsert & Kongress. På promenadavstånd söderut ligger resecentrum. Även parken intill Kvarntornen rustas och blir ännu en rekreationsplats för området, som också har dagis och skola.

De energismarta bostadshusen byggs på Kvarntorget, vilket görs om till en förlängning av St Olofsgatan. En del av Migohuset rivs för att ge plats åt en ny butiksvåning i botten av de nya husen. De 55 bostadsrätterna blir ettor till sexor om 34-120 kvadratmeter. Taket på huset mellan tornen får en japanskinspirerad trädgård för de boende.

– Det här blir Uppsalas första takpark, men knappast den sista. Att innerstäder får grönområden på hustak är något som blir allt vanligare, säger Kim Hultén, projektchef NCC Boende.

Relaterade artiklar

”Vi vill vara nästa generations byggkoncern”
Peab anlitas när akutsjukhuset byggs om
Nya upphandlingar – miljardbygge i topp
Tar Sturekvarteret från ritbord till realitet