Uppsala vill bygga ny arena

Uppsala vill bygga ny arena
Ännu en sportarena i Sverige. Men den här gången är det ett annorlunda bygge, en kombinationsarena för både bandy och fotboll plus möjlighet att anordna konserter och andra evenemang.

Förhoppningen är också att bandystaden Uppsala ska kunna återerövra bandyfinalen som från och med nästa år kommer att spelas på den nya nationalarenan i Solna. Det har tidigare varit tradition att den spelas på Studenternas idrottsplats — där man nu vill bygga den nya kombinationsarenan.

För fotbollens del är det viktigt att arenan står klar 2014 eftersom stadens ledande lag räknar med att allraminst gå upp i superettan — vilket betyder att staden måste ha en fotbollsarena som klarar de tuffare krav som fotbollsförbundet ställer.

– Med en kombiarena uppnår vi flera fördelar. En enda arena blir dels billigare två, dels går det år mindre attraktiv mark än att bygga två, och dessutom är det lättare att få ekonomi i verksamheten eftersom verksamheten bedrivs året runt — med driftskostnader som slås ut på tolv månader, säger Johnny Berg, på Tema Arkitekter — företaget som på uppdrag av idrottsklubben Sirius utformat förslaget till kombiarenan.

Enligt arkitektförslaget blir det en Arena med flera ”högtekniska” lösningar som i vissa fall påminner om tekniken som används vid nationalarenan i Solna. Till exempel ett tak som kan öppnas och stängas.

Till fotboll kommer den att rymma runt 15 000 åskådare. Till bandy 25 000 ståplatser.

Mellan 700 och 750 miljoner kronor är en grov uppskattningen av byggkostnaden.

Politikerna i Uppsala har nyligen gett klartecken till att gå vidare med en detaljplan.

Relaterade artiklar

NCC bygger ut vattenverk i Umeå
Bygger nytt kafferosteri och huvudkontor
Tecknar bostadskontrakt värt 380 miljoner
Skanska bygger ny bussdepå i New York för 5 miljarder