Utan fallskydd – igen!

Utan fallskydd – igen!
Hantverkare arbetade på tio meters höjd utan tillräckligt fallskydd. Byggvärlden avslöjade slarvet och entreprenören lovade bot och bättring. Nu har det hänt igen — på samma bygge.

Det var i somras som Byggvärlden fotograferade säkerhetsslarvet vid JM Entreprenads om- och tillbyggnadsprojekt vid Sickla skola. När regionchef Johan Sahlberg på JM Entreprenad fick se bilderna blev han besviken och sa att han skulle samla alla medarbetare på projektet till ett informationsmöte om arbetsmiljö.

Men i förra veckan kunde Byggvärldens reporter Angelica Söderberg fotografera nya säkerhetsbrister vid samma bygge. En hantverkare som gick på taket hade säkerhetssele på sig men var inte fastspänd i lina. Fast fallskydd saknades vid husgaveln.

— Jag kan inte se att han har lina, då kan jag inte säga att han har fullgod säkerhet, säger Johan Sahlberg på JM Entreprenad, när han får se de nya bilderna.

Efter att ha uppmärksammats på de nya fotografierna stoppade regionchefen arbetet på taket.

— Nu för vi upp ställning runt hela taket, eftersom vi inte kan få skyddet att fungera. De får inte jobba på taken förrän det är färdigt, säger Johan Sahlberg.

Underentreprenören som är ansvarig för arbetet på taket är LW Plåt. Företaget hade nyligen ett möte med alla anställda och visade Byggvärldens första bilder som exempel på hur arbetet inte får gå till.

Åke Jernström, kvalitets- och arbetsmiljöansvarig på LW Plåt, tycker att säkerheten är under all kritik på de nya bilderna.

— Det är klart att det borde ha varit ett räcke högst upp. När det inte finns så är det helt klart att man inte går upp utan lina. Här har man inte följt de regler som gäller. Det är extra pinsamt när det är upprepat på samma bygge, säger han.

Enligt Åke Jernström förekommer en av LW Plåts egna anställda på de första bilderna. Han har kallats in till huvudkontoret för att tilldelas en skriftlig varning. De övriga som har fotograferats är anställda hos en underentreprenör till LW Plåt.

— Vi har haft samtal med underentreprenören och förklarat att det är helt oacceptabelt att åsidosätta LW:s respektive byggets skyddsregler. Om denne hyrs in igen kommer vår kontroll av säkerheten att vara hårdare. Vid första slarv bryts i så fall samarbetet, säger Åke Jernström.

Relaterade artiklar

Tecknar avtal om bygge av kontor värt 800 miljoner
Får böter för bristande fallskydd
Bygger ut anstalten för 900 miljoner kronor
Nu är Karlatornet högst i Norden