Nyheter

Utbildning inte nog

Tyska, spanska och gärna ryska. Social kompetens och ideellt engagemang går också bra. När nyutexaminerade ingenjörer söker jobb krävs ofta det lilla extra för att nå ända fram. <br></br> — Vi ser gärna att de vi anställer har specialintressen

Språkkunnighet och ideellt engagemang är exempel på kunskaper och erfarenheter som kan leda till att ett ansökningsbrev förvandlas till en anställning. WSP anställer ofta nyutexaminerade ingenjörer för att bli tekniska konsulter inom bland annat byggbranschen. Och ofta är det en fördel att ha någonting mer än bara en utbildning att erbjuda.

— Det är toppen om man tagit egna initiativ och specialiserat sig inom ett specialämne, bland annat för att företaget ofta behöver specialkompetenser inom olika projekt, förklarar Siv Axelsson.

Specialområdena kan röra sig om allt från toxikologi till kommun- och landstingskompetens. Sedan finns det också egenskaper som alltid är gångbara. Social kompetens är ett klassiskt plus i kanten.

Har era önskemål på extra kompetenser förändrats de senaste åren?
— Ja. Jämfört med för några år sedan är det viktigare att man är intresserad av affärs- och konsultverksamhet. Det innebär också att det blivit ännu viktigare med en social kompetens, säger Siv Axelsson.

Finns det kompetenser eller erfarenheter som är överskattade?
— Ja, jag kan nog tycka att många fokuserar för mycket på sin utbildning. Om jag till exempel ska välja mellan en 28-åring som pluggat i tio år och en 28-åring som jobbat som snickare och sedan pluggat till ingenjör så väljer jag i många situationer det senare alternativet.

Finns det risker med att efterfråga vissa erfarenheter och kompetenser?
— Nja, jag tror inte det. Ett generellt problem för oss är snarare att se vad som behövs långsiktigt. Vad som är bra i ett specifikt projekt kanske inte är lika gångbart om några år i ett annat projekt. Det svåra är alltså att hitta de som vi kallar för highflyers, det vill säga de som är generalister och som kan göra en långsiktig karriär inom företaget.

När ni ska locka nya medarbetare till er, hur undviker ni klyschor som ”förmåga att hålla många bollar i luften” eller ”hungrig”?
— Generellt sett är kan man faktiskt förutsätta att de flesta nya ingenjörerna är just detta. Så jag tror att vi oftast lyckas undvika dem. Däremot försöker vi att presentera oss själva.

Siv Axelssons drömegenskaper hos en medarbetare

1. Pragmatisk.

”Jag önskar nästan ett pragmatismtest, ha ha. Det är viktigt att inte göra saker så komplicerat och akademiskt.”

2. Pålitlig.

3. Påläst.