Nyheter

Utländska företag lockas till Sverige

Utländska bygg- och anläggningsföretag blir allt mer intresserade av den svenska marknaden. Och det intresset vill Vägverket, Banverket och Stockholms stad hålla vid liv. <br>I höst arrangerar de ett nytt möte för utländska entreprenörer för att gö

2006 bjöd Vägverket, Banverket och Stockholms stad gemensamt in utländska entreprenörer till ett möte. Syftet var att marknadsföra de kommande upphandlingarna.

— Vi var rädda för att den svenska entreprenadmarknaden skulle ha en otillräcklig kapacitet. Det är ju Skanska, NCC och Peab, sen finns det inte så mycket mer, säger Lars Lilja, projektledare för delprojekt Norrtull i Norra länken.

Tidigare har Vägverket haft delegationer som har besökt länder i Europa för att göra reklam för kommande upphandlingar. Men gensvaret har varit ganska dåligt, särskilt efter att Dennispaketet gick om intet.

— När vi skulle bygga Dennispaketet var det utländska entreprenörer med och la anbud. Men sen havererade Dennispaketet och entreprenörerna som hade lämnat anbud förlorade pengarna som de hade lagt på anbuden. Sen vågade ingen lägga anbud på Södra länken, då var det bara nordiska företag som var intresserade, säger Lars Lilja.

Nu märker han ett större intresse från utländska företag att vara med på den svenska marknaden. Särskilt från tyska entreprenörer.
— Det tror jag bottnar i lågkonjunkturen i Tyskland, och att det är tuffare konkurrens på den tyska marknaden, säger han.

I höst planerar Vägverket, Banverket och Stockholms stad ett nytt reklammöte för utländska företag. Vägverket ska göra reklam för de entreprenader som återstår på Norra länken och Banverket ska försöka väcka intresse för jobben på Citybanan.

Utländska företag som verkar i Sverige:

Bilfinger Berger

– Tyskt anläggningsföretag som i konsortium med två danska bolag, Per Aarsleff och E Phil & Son, har den största entreprenaden på Citytunneln i Malmö. Bilfinger Berger har bland annat byggt Svinesundsbron och en del av Götatunneln.

Strabag

– Österrikiskt företag som i april köpte 85 procent av Oden anläggningsentreprenad.

Züblin Scandinavia

– Ett helägt dotterbolag till Züblin Spezialtiefbau med säte Tyskland. Sedan våren 2005 finns Züblin på den svenska marknaden. Företaget fick det första stora kontraktet på Citybanan i Stockholm tillsammans med E Phil & Son.

Hochtief

– Tyskt byggföretag som ingick i det internationella konsortium som byggde Öresundsbron.

Vinci

– Fransk koncern som i konsortium med Skanska borrar Hallandsåstunneln.