Nyheter

Utländska företag utesluts

Bemanningsföretagen vill inte längre organisera utländska företag som dumpar löner på den svenska arbetsmarknaden. Nu utesluter arbetsgivarorganisationen fem bemanningsföretag.

Bemanningsföretagen, som är en del av Almegas förbund, organiserar bemanningsföretag med verksamhet i Sverige. Nu har organisationen beslutat att utesluta samtliga företag som inte finns registrerade som juridiska personer i Sverige, skriver LO-tidningen.

— Så som den här gruppen företag bedriver sin verksamhet förstör de för många andra. Det ska vara samma spelregler för alla, säger Henrik Bäckström, förbundsdirektör på Bemanningsföretagen, till tidningen.

Han uppger att organisationen inte längre vill organisera företag som dumpar löner och villkor på den svenska arbetsmarknaden. Beslutet kan få stora konsekvenser på arbetsmarknaden, eftersom det kan göra det svårare för bemanningsföretagen att vara kvar på den svenska marknaden.

De uteslutna fem företagen reagerade enligt Henrik Bäckström starkt på beskedet och hävdar att Bemanningsföretagen hindrar rörligheten på den svenska arbetsmarknaden.

— De gick i taket och hotar nu med att före det vidare till EU:s domstol, säger han till LO-tidningen.

Företag har uteslutits ur Bemanningsföretagen:

Domest S C, Polen

JRT Literal LP, Cypern

Kellister OÛ, Estland

Rimec Ltd, Irland

Vikertex, Estland