Nyheter

Utmanar naturkrafterna i Miami

Cecilia Mårtensson, Water Resources Engineer på WSPs kontor i Miami. Foto: Staice Schotanus

Cecilia Mårtensson jobbar sedan januari som inlånad Water Resources Engineer på WSPs kontor i Miami, där hon lärt ut projektering i 3D till sina amerikanska kollegor.

Förutsättningarna skiljer sig markant från Sverige.

– I Miami behöver vi ta hänsyn till den stigande havsnivån och de kraftiga skyfallen och stormarna, säger Cecilia när hon är tillbaka i tjänst efter det ofrivilliga avbrottet efter stormen Irma.
 

Vad gör du i Miami?

– Jag jobbar sedan januari i år som Water Resource Engineer på WSP:s kontor i Miami. Jag har främst jobbat i två projekt som båda involverar att projektera stora överföringsledningar (över 1m i diameter) i centrala Miami. Ledningarna ska bland annat försörja kryssningsfartygen i hamnen med vatten.

Vad har du för bakgrund?

– Efter min civilingenjörsexamen inom Energi, Miljö och Management vid Linköpings Universitet för drygt tre år sedan flyttade jag till Stockholm där jag var en del av WSP Samhällsbyggnads internationella introduktionsprogram. Genom programmet fick jag åka till WSPs kontor i Indien och jobba övergripande med internationella frågor.

Hur kommer det sig att du fick chansen att jobba för WSP i Miami?

– Jag ville själv placeras en längre period utomlands för att utvecklas och lära mig mer om hur man arbetar i VA-projekt i andra länder. Jag har kompetens inom programvaran Civil3D, men också erfarenhet av stora komplexa infrastrukturprojekt (Tunnelbanelinjen från Odenplan till Solna, Mälarbanan i Solna/Sundbyberg m.fl.) som jag varit involverad i på WSP. På kontoret i Miami ville de börja projektera i 3D men hade inte kompetensen för det.

– Nu har vi startat upp alla nya projekt i 3D och jag har lärt ut programvaran till mina nya kollegor. Det har varit väldigt roligt att kunna bidra med kunskap även om mycket är nytt och annorlunda för mig i de amerikanska projekten.

Ligger Sverige före USA när det gäller 3D-projektering och digitalisering?

– Jag upplever att vi kommit längre i Sverige. Sverige ligger i framkant. Till exempel bestod leveransen för Odenplans nya tunnelbanelinje i huvudsak av 3D-modeller och antalet ritningar försökte att minimeras. Här i Miami består alla leveranser fortfarande endast av pappersritningar som stämplas och signeras för hand. Det känns mer gammalmodigt.

Hur skiljer det sig annars att jobba i USA jämfört med Sverige?

– Generellt i USA så är det mer hierarkiskt än i Sverige. Kommunikation inom projekt går oftast genom projektledaren och kunden. För att vara projektledare måste man vara licensierad PE (Professonal Engineer) med många års erfarenhet. I Sverige ger vi unga medarbetare större ansvar och befogenheter. I USA är också alla processer gällande tillstånd, avtal m.m. väldigt komplicerade och omfattande.

Vad är speciellt med Florida och Miami?

– Skillnaderna mellan Miami och Stockholm är intressanta utifrån ett ingenjörsperspektiv. Det är ju fortfarande samma grundprinciper som gäller för VA-projektering (vatten rinner från en högre till en lägre punkt osv), men förutsättningarna och problemen som man tacklas med är väldigt olika. I Miami behöver vi ta hänsyn till den höga grundvattennivån, de kraftiga skyfallen och stormarna och den stigande havsnivå. Dessutom är stora delar av Miami uppbyggt på träskmark och terrängen är väldigt flack. Dessa problem skapar mycket intressanta projekt.

När det gäller Florida så utgör ju stormar återkommande naturkatastrofer. Hur upplevde du orkanen Irma som nyligen drog fram över Karibien och Florida med rekordstyrka?

– Inför orkanen Irma var det väldigt nervöst. Det såg länge ut som att orkanens centrum skulle gå rakt över Miami. Det var svårt att få tag på vatten och bensin och på kontoret pratades det mycket om vart man skulle ta skydd. Många lämnade Miami och åkte norrut. Jag bor på Miami Beach, där det infördes ”mandatory evacuation”, så jag fick bo hos en vän som bor längre in i landet. Men det blev inte så farligt för oss eftersom orkanens öga gick längs Floridas västra kust. Vi kom relativt lindrigt undan.

– Kontoret var dock stängt i en vecka eftersom strömmen försvann, men jag kunde jobba en del hemifrån. I stan märks Irmas framfart genom att nedblåsta träd ligger överallt.  Ett stort efterarbete väntar.

Kommer förödelsen påverka de projekt du jobbar med?

– Hela Miami Downtown har legat under vatten, där vi ska bygga vår ledning i början av nästa år. Jag kan tänka mig att projektet blir något lidande nu under ett par veckor då alla inte kunnat jobba på som normalt, men för övrigt ska inte detta påverka projektet.

 
FAKTA

Namn: Cecilia Mårtensson

Ålder: 29

Jobbar: Water Resources Engineer på WSPs kontor i Miami

Bakgrund: VA-ingenjör på WSP i Stockholm

Bor: Miami Beach

Familj: Mamma & pappa i östersund

Intressen: Resa, Beach volleyboll, Triathlon