Nyheter

Välkommen till framtidsstaden

Gillar du att ha många grannar? Då har du en miljon skäl att läsa vidare om den klimatneutrala bostadspyramid som förutspås stå modell för framtidens effektiva städer.

Den futuristiska pyramiden går under namnet Ziggurat och konceptet ska premiärvisas i Dubai under Cityskape Dubai 6-9 oktober. Konceptet har tagits fram av den miljöinriktade designfirman Timelinks som vill visa på ”compact living” i det större formatet — vilket sägs ska skona miljön.

Förverkligad täcker byggnaden en 2,3 kvadratkilometer stor yta och fungera som en hel stad. Transporter kan ske åt alla håll i den pyramidformade jättebyggnaden. Bilar kommer inte att behövas utan kommunala transportmedel för de boende såväl vertikalt som horisontellt.

— Hela städer skulle kunna rymmas i byggnadskomplex som tar mindre än tio procent av den vanliga landytan, säger Ridas Matonis, vd för Timelinks.

Resten av marken skulle kunna användas för odling eller rekreation. Ridas Matonis påstår vidare att den pyramidala byggnaden ska kunna bli i stort sett självförsörjande med hjälp av ångturbiner, vindkraftverk och andra förnybara energikällor.

Namnet Ziggurat kommer från de tempeltorn, ziqqurats, som byggdes i Mesopotamien omkring 2100-550 före Kristus. De största kunde vara flera hundra meter vid basen. Den mest kända av dem är ziqquraten i Babylon som sägs vara förebild för Babels torn i Bibeln.