Nyheter

Varannan storstadsbo vill flytta

Varannan Stockholmare, Malmöbo och Göteborgare vill flytta. Men bristen på bostäder och höga priser stoppar många flyttdrömmar. Det visar en färsk studie som undersökningsföretaget United Minds gjort på uppdrag av NCC. 

Bostadsfrågan har blivit en av storstadsbornas tio viktigaste valfrågor. NCC har låtit undersöka hur de boende i Sveriges tre storstadsregioner upplever rörligheten på bostadsmarknaden, största hindren för att flytta och vad som är viktigt för en ny bostad.

– Många vill flytta, inte bara unga och de som hyr i andra hand, utan även äldre och de som har ett hyreskontrakt eller egen bostad. Men flera av de tillfrågade säger att tillgången på bostäder är för liten och att det är för dyrt. NCC och byggbranschen kan bidra till att öka rörligheten och konkurrensen genom att bygga ännu fler och prisvärda bostäder, säger NCC:s vd Peter Wågström, i ett pressmeddelande.

Varannan storstadsbo funderar på att skaffa ny bostad, gärna inom det närområde som de redan bor i (40 procent), eller åtminstone inom samma region (33 procent). Men många är kritiska till tillgången på bostäder i deras närområde som passar deras prisnivå, och tycker utbudet är mycket eller ganska dåligt (65 procent).

Önskan att flytta är allra störst bland de unga. Två av tre i åldern 18 till 25 år funderar på att skaffa ny bostad. Men 56 procent av de mellan 26 till 45 år och 41 procent av de mellan 46 och 65 år  funderar på att skaffa ny bostad.

Enligt undersökningen finns flera hinder mot att flytta. Höga priser hindrar många. De har inte tillräckligt med pengar för att få ett lån eller så har de inte har råd med en högre månadskostnad än i dag.

Högst upp på önskelistan över vad som ska finnas nära bostaden om storstadsborna flyttar är bra tillgång till kollektivtrafik (55 procent). Pendlingen får ta omkring en halvtimme. I dag lägger stockholmare i snitt 45 minuter per dag på att ta sig till jobbet. Men även naturområden, (53 procent) matbutiker och vård (46 procent) har stor betydelse.

Viktigast för själva bostaden är ett lugnt läge (43 procent), en bra planlösning (42 procent) och en terrass eller balkong (38 procent).