Nyheter

Vårens hetaste projekt från norr till söder

Sundsvalls logistikpark toppar Norrlandslistan över de mest bevakade projekten i Byggfakta/Sverige Byggers databas. Bild: Ramböll

Sjukhus, hotell och badhus är några exempel som vi hittar i listorna över vårens hetaste projekt, som Byggfakta/Sverige Bygger sammanställt. I Norrland har kulturhuset i Skellefteå fått lämna över förstaplatsen till Sundsvalls logistikpark. Men Forsåker hamnar åter igen överst i topplistan över hela riket.


Än en gång dominerar Västra Götaland listan med vårens hetaste projekt. Länet stoltserar dessutom med att toppa den totala listan för hela landet. Återigen är det Forsåkersområdet som koras till nummer ett när Byggfakta/Sverige Bygger sammanställt vilka byggprojekt som flest antal personer valt ut som extra intressanta att bevaka på projektmarknaden.
Listan består av projekt i olika skeden, både planerade och kommande projekt, men också byggnationer som redan är byggstartade.

NORRLAND

Bevakningen av Skellefteå kulturhus är över, vilket lämnar plats för nya projekt och nya formationer på listan över Norrlands populäraste objekt.

En nybyggnation av kombiterminalen Sundsvalls Logistikpark tar sig upp på förstaplatsen. Här har Sundsvall Logistikpark AB i uppgift att leda byggandet av en ny logistikpark mellan Ortvikens pappersbruk och Tunadalshamnen i Sundsvall, ett arbete som genomförs i samarbete med SCA, Sundsvalls Hamn AB och Trafikverket. Byggstarten planeras till maj 2020 med dryga tre års byggtid, PEAB Sverige AB står som totalentreprenör och handlar just nu upp konsulter och entreprenörer för detaljprojektering, kostnadskalkyler och byggnation.

STOCKHOLM

På listan över Stockholmsprojekten är det åter igen Danderyds centrum som får mest uppmärksamhet av alla som är intresserade av nya projekt.

Här är renovering och ombyggnad av köpcentrum och kontor i full gång sedan i maj 2019. Projektet utförs i deletapper med separata upphandlingar per etapp och inköpen sker fortlöpande, TL Bygg AB i Nacka kör generalentreprenaden åt byggherren Skandia Fastigheter AB.

MELLANSVERIGE

Vi lämnar Stockholm och kikar på resten av Mellansverige och då är det fortfarande nya äventyrsbadet /simsportanläggningen i Linköping som toppar listan.

Byggnationen av Tinnerbäcksbadet gick igång i september 2019 och kommer att pågå i nästan tre år och det nya badet kommer ligga vid Tinnerbäcksbadets södra strand och blir troligen ett riktigt uppskattat inslag i det ”nya” Folkungavallen. Upphandlingar pågår för fullt gällande glaspartier, fasadplåt, solavskärmning, takstolar, växtvägg, passagesystem, taktäckning, sedumtak med mera.  

VÄSTRA GÖTALAND

Forsåkersområdet verkar inte kännas uttjatat hos de som vill bevaka nya projekt. Det är just stadsdelen Forsåkers förestående förändringar som lockar till flest bevakningar.

Området med sina historiska och karaktäristiska byggnader beräknas bli färdigbyggt omkring 2033 och kommer då att inrymma tusentals nya bostäder, arbetsplatser samt lokaler för näring och kultur, service och utbildning. Detaljplanen ska på utställning under kvartal 4 år 2020. 

På andraplatsen på listan över Västra Götaland hittar vi Karlatornet – en spektakulär byggnad som uppförs på Hisingen och som med sina 254 meter och 73 våningar blir Nordens högsta byggnad. Här ska ett hotell med 300 rum, lokaler för handel samt 595 lägenheter inrymmas, och från lägenheten har du tillgång till ett unikt serviceutbud från hotellet i lågbyggnaden då du kan beställa roomservice, städning eller dra ner till hotellgymmet för att träna eller varför inte mysa på spa.

Byggnaden är ritad av Skidmore, Owings & Merrill och den internationellt kända och prisvinnande arkitektbyrån ligger bakom flera exceptionella byggnader som Burj Khalifa i Dubai och One World Trade Center i New York. Byggherre är Karlastaden Utveckling AB, Serneke agerar både ombud och total-, bygg- mark- och stomentreprenör och aktuellt tills för en kort stund sedan var upphandlingar av VVS- och elentreprenörer. Men, just nu är det stor osäkerhet runt projektet och med den rådande situationen ser det ut som Serneke saktar av på farten med upphandlingar och beställningar för projektet. 

SÖDRA SVERIGE

Tändstickshotellet i topp i listan över heta projekt i södra Sverige.

Skanska Sverige AB bygger vidare på det 18 våningar höga Tändstickshotellet, och underentreprenörerna är på plats för att uppföra hotell med festvåning, konferens- och gemensamhetsutrymmen, restaurang, gym samt även torgyta omkring hotellet. Under kvartal 3 2020 kommer målning-, golv, plattsättning- och undertaksentreprenörer att handlas upp.   

SKÅNE

I Skåne län är det nybyggnationen av byggnad 23 vid Helsingborgs lasarett som verkar ha kopplat greppet om förstaplatsen.

Peab har fått uppdraget att bygga den första etappen av den nya vårdbyggnaden som omfattar stomme för två plan, markarbeten samt ett skyddsrum. Entreprenad 2 planeras att handlas upp våren 2021. Här blir det somatiska mottagningar och dagvård, psykiatrisk mottagning med tillhörande dagvård och heldygnsvård, provtagningscentral och lab, kök och restaurang samt lokaler för stöd och service – allt på ca 45 000 kvm BTA. 

HELA SVERIGE

För femte gången kapar Forsåker åt sig topplacering i sammanställningen över Sveriges hetaste projekt. Det finns utmanare, men MölnDala Fastighets AB verkar stå stadigt överst på pallen.

Konsortiet MölnDala Fastighets AB, Wallenstam AB, Veidekke Bostad AB, Aspelin & Ramm Fastigheter AB, ByggVesta AB, Peab Bostad AB och Trollängen Bostad AB jobbar vidare för en tänkt byggstart om knappa två år, i februari 2022. Ca 3000 lägenheter och ca 100 000 kvm verksamhetsytor planeras, det blir flerbostadshus, kontor, affärshus, förskola, skola/utbildning och mysiga områden att umgås och strosa runt i. 
Av: Annica Jansson, Samuel Karlsson, Byggfakta/Sverige Bygger