Nyheter

Varsel ökar bland arkitekter

100 arkitekter har varslats om uppsägning. Inställda byggprojekt har lett till tuffa tider och främst drabbas de små arkitektbyråerna.

Situationen är allvarlig, och värre lär det bli om inte kreditrestriktionerna lättar framöver. Det menar Staffan Carenholm, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter.
— Om det inte blir mer normala förutsättningar för att låna till sunda byggprojekt kommer fler byggen att stoppas och fler företag tvingas vidta åtgärder för att klara sin verksamhet. Många arkitektbyråer balanserar på slak lina där de har verksamheten säkrad 4-5 månader framöver, men inte vet hur situationen ser ut därefter, säger han.

Omkring 100 arkitekter på 30 företag har varslats om uppsägning under de närmaste veckorna. Uppsägningarna drabbar främst anställda på mindre arkitektbyråer, men även några av de stora byråerna har varslat vardera 10-15 anställda. Det kan enligt Carenholm dessutom finnas ett mörkertal eftersom ensamföretagarna sällan hör av sig till branschorganisationen om sin situation.

Staffan Carenholm berättar att Sveriges Arkitekter planerar att göra ett skarpt uttalande under helgens förbundsstämma.
— Staten måste ta sitt ansvar! Om bostadsbyggandet slår i botten helt tar det tid att bygga upp en fungerande verksamhet igen. Det riskerar bli ett generationssvek, där 80-talisterna inte får möjlighet att komma ut på bostadsmarknaden över huvud taget, säger han.