Nyheter

Vass byggnad <br></br> vinnande koncept

Glastak och väggar av, vass. Fåglarna vid sjön Tåkern får snart konkurrens om blickfånget när Naturum Tåkern står färdigbyggd. <br></br> — Med den nya byggnaden vill vi slå fast att Tåkern är fåglarnas sjö, förklarar Jan Nilsson, projektledare

Naturum Tåkern, som ska bestå av en utställningslokal och ett fågeltorn, blir ovanligt naturlig. Byggmaterialet består nämligen till stora delar av vass. Ambitionen är att huset ska smälta in bland vassruggarna som omger den berömda fågelsjön Tåkern. Samtidigt blir huset, enligt Jan Nilsson, spännande i sig.

— Kommer man bara nära så ser man att huset är skitfränt helt enkelt, säger han.

För ritningarna av huset står Wingårdh Arkitektkontor. Deras förslag vann i en klassisk arkitekttävling förra året och i juryns utlåtande stod det bland annat att huset är ”som ett stort slutet gömsle av vass, som med sin precisa skurna form bildar ett landmärke”.

Det låter väldigt brandfarligt med vass. Hur undviker ni att bli en ny version av halmbocken i Gävle som bränns upp varje år av illvilliga personer?
— Ja, har någon ambitionen att bränna ner ett hus så kan man väl lyckas med alla sorters byggnader. Sedan kommer vi inte att ha luftspalter och brandsäkert material mellan halmen och taket så det ska nog gå bra.

Naturum Tåkern

Byggherre:Länsstyrelsen Östergötland.

Entreprenör: Ej klart men det blir en generalentreprenad.

Arkitekt: Wingårdh Arkitektkontor.

Projektledare:Jan Nilsson.

Kostnad: Cirka 40 miljoner kronor.

Yta:700 kvadratmeter.

Byggstart:Fågeltorn, vintern 2008-09. Utställningslokal, hösten 2009.

Klart:Augusti 2010.