Nyheter

Västar, vantar och julbonus i paketen

Värdet och fantasin varierar när företagen köper julklappar till de anställda. På Mörebyggen får personalen ett grillförkläde och grillvantar. Och så en månadslön extra. På Skanska vankas varselvästar och litteratur.

— Du ringer precis när jag är tomte och delar ut årets julklapp, säger Staffan Axelsson, ägare och vd för byggföretaget Mörebyggen i småländska Torsås.
I 33 år har företaget funnits och lika länge har personalen fått julklappar.
— Det där börjar jag fundera på tidigt under hösten, säger Staffan Axelsson.

I år blev det alltså grillförkläde och grillvantar till personalen. Landets poliskår fick även de förkläden i julklapp — men de blev upprörda. Något förkläde ville de inte ha och dessutom var kvaliteten dålig.
— Det här är ett riktigt snyggt förkläde som skiljer sig från mängden. Och jag har inte prutat på kvaliteten, försäkrar Staffan Axelsson.

Han har också en annan speciell jultradition; han brukar säga att han ger personalen en extra månadslön till jul. Det är en julbonus, som innebär att alla anställda får tio kronor per arbetad timme under året. Det rör sig för de flesta om 17 000-18 000 kronor.

Varför?
— Pengarna räcker åt mig ändå så jag vill uppskatta personalen på det här sättet.

På Skanskas huvudkontor i Stockholm vankas ett flertal olika klappar, berättar informationschefen Christine Gustavsson.
— Allt från böcker till varselvästar som personalen kan använda vid cykelturer eller promenader.
Varselvästar är en gåva helt i linje med företagets fokus på säkerhetsfrågor, tillägger hon. Själv har Christine Gustavsson just fått sin julklapp när Byggvärlden ringer.
— Jag har inte öppnat den än, men det ser ut som en bok.