Nyheter

Växlar upp till plushus

Rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg. Illustration: Peter Blomberg, BSK Arkitekter

Rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg tar steget från passivhus till plusenergihus.

– Solcellerna blev tungan på vågen som innebär att fastigheten kommer att producera mer el än vad som används för att driva den, säger Mattias Wallin, projektledare på Regionservice.

Rättspsykiatriskt centrum i Trelleborg siktade på att bli landets största passivhus. Nu är det klart att man når upp till kriterierna för plushus. Fastigheten kommer att producera mer energi än vad som går åt till driften. En bidragande faktor är den 1250 kvadratmeter stora solcellsytan på taket.

– Solcellerna blev tungan på vågen som innebär att RPC på årsbasis kommer att producera mer el än vad som används för att driva fastigheten. Det är väldigt stor skillnad på effekten av solceller beroende på vilken typ man använder. Vi har valt marknadens bästa solceller, och i takt med att våra beräkningar blivit allt noggrannare är vi nu säkra på att RPC blir ett plusenergihus. Att vi kommer att ha eget vindkraftverk och geotermi bidrar självklart också till detta, säger Mattias Wallin, projektledare på Regionservice, fastighetsdivisionen, i ett pressmeddelande.

Den viktigaste parametern för att ta steget från passivhus till plusenergihus är att fastigheten har egen energiproduktion som ger ett överskott av el. I pressmeddelandet från Region Skåne hänvisar man till energikonsulten Karin Adalberth som räknat ut att pluset i plusenergihuset blir två kWh per kvadratmeter eller cirka 25 000 kWh om året. 

RPC blir det sjunde plusenergihuset i Sverige. RPC i Trelleborg är en anläggning för högspecialiserad rättspsykiatrisk vård, forskning och utbildning – med plats för 51 patienter och 140 arbetsplatser. Bygget ska stå klart våren 2016.