Affärer

Veidekke köper gruvaktör

Veidekke växer i norr när man köper Euromining med 200 anställda. Foto: Veidekke
Veidekke växer i norr när man köper Euromining med 200 anställda. Foto: Veidekke

Veidekke köper maskinentreprenören Euromining i Gällivare.
– Förvärvet stärker och kompletterar Veidekkes position i en region med stor aktivitet och spännande framtidsutsikter, säger Marcus C Nilsson på Veidekke.

Euromining har omkring 200 anställda och omsätter cirka 750 miljoner kronor. I köpet ingår även underentreprenörsbolagen Lars Almgrunds Åkeri samt Tommys Last Vitåfors. Euromining är specialiserat på lastning och transport av malm, med merparten av sin verksamhet i Malmfältens gruvdistrikt som omfattar Gällivare och Kiruna. Bolaget är även verksamt i Stockholmsområdet. Största kunden är gruvjätten LKAB.

– Euromining har en bra verksamhet och ordertäckning och har visat en stark ekonomisk utveckling. Tillsammans med Veidekkes befintliga verksamhet ger detta en bra grund för att ta del av den förväntade tillväxten i regionen, säger Marcus C Nilsson, verksamhetsområdeschef Infrastruktur Sverige på Veidekke.

Veidekke förvärvar 100 procent av aktierna kontant, de nuvarande ägarna kommer fortsatt att vara involverade i verksamheten. Genomförande av förvärvet kommer att ske så snart som möjligt, och förväntas slutföras under tredje kvartalet 2024.

– Veidekke har sedan tidigare en stark position med anläggningsprojekt relaterade till gruvindustrin, som är den i särklass största och viktigaste industrin i norra Sverige. Vi har arbetat tillsammans med Euromining i flera projekt och både verksamhet och kultur passar väl in i Veidekkes vidare planer för regionen, säger Veidekkes regionchef Mathias Rönnholm.