Nyheter

Veteranen som nyanställer

Familjeföretaget F.O. Peterson & Söner är enligt egen uppgift Sveriges äldsta byggföretag med ett antal avklarade lågkonjunkturer. <br></br> — Under 30-talets byggkris sade farfar ”Här sparkas det inte. Här jobbas det.”, säger Sven Steen

Företaget är inte börsnoterat vilket Sven Steen tror har en viss effekt i ett läge där börsen svajar. Han framhåller en långsiktig satsning.
— Vi anställer till exempel nytt folk nu. Det är nog inte många byggföretag som gör det, säger han.

Peterson & Söner har genom åren satsat på att stanna inom ett begränsat geografiskt område, det vill säga Göteborg med omnejd.
— Innanför vallarna är vi lika stora som till exempel Skanska. Men i och med att vi bara finns här så måste man vara extra skärpt. Får vi ett dåligt rykte så kan vi inte kompensera det på andra områden. Därför har vi nog ett ganska gott rykte, säger han.

Men konkret, hur hanterar ni lågkonjunkturer?
— Jag inte svara på om det är tur eller skicklighet som gjort att vi klarat av vissa problem. Jag kan säga att omsättningen inte är ett mål i sig för oss och vi varslar bara i yttersta nödfall. Istället handlar det om att personalen får lite mindre att göra under vissa perioder innan det blir bättre igen.

Sven Steen ger exempel från byggkrisens 1990-tal där företaget precis anställt ett antal unga byggarbetare innan krisen blommade ut.
— Till skillnad från många andra företag så varslade vi inte nykomlingarna. Och det lönar sig eftersom vi får en trogen personal.

Företaget drivs nu av fjärde generationen — och bolaget lär stanna inom familjen.
— Hur vi än gör så vill jag och min bror Jonas lämna över företaget till våra barn så småningom, säger Sven Steen.