Nyheter

”Vi hade inte kunnat ta uppdraget utan dem”

— Vi hade inte kunnat ta uppdraget utan de här killarna, säger Mats Spansk, projektchef för Skanskas del av Citytunneln i Malmö. <br></br> Under sig har han tio polacker som jobbar tillfälligt i Skanska Sverige inom ramen för Nordic Labor Pool

I Oxie, en bit utanför Malmö, ska Skanska bygga förbindelsespår till Ystad och Trelleborg. Ett tiotal polacker arbetar här genom Nordic Labor Pool.

På en av de broar som växer fram jobbar Jaroslaw Achler, Stanislaw Olota och Boguslaw Dziewiecki. De pratar ingen engelska, men via tolkning från Andrzej Kulpa, som ansvarar för Nordic Labor Pool i Polen, berättar de att de trivs bra.

— Jag kom hit för att lära mig andra sätt att jobba för att jämföra med hur vi jobbar i Polen. Pengarna var också en anledning, men det var inte det främsta syftet, säger Jaroslaw Achler.
— Jag är här för att tjäna pengar och för att lära känna landet, nya teknologier och nya sätt att arbeta, säger Stanislaw Olota.

De har varit här i tre månader och tycker att svenskarna är avslappnade, ostressade och glada människor. Det är en attityd de vill ta med sig tillbaka till Polen.

Skillnaderna i själva jobbet handlar mest om gjutformar. I Polen köper brobyggarna färdiga formar, medan man i Sverige vanligtvis tillverkar formarna själva av lösvirke. På järnvägsbygget i Oxie har företaget, för att polackerna ska känna sig bekväma med byggmetoden, valt att beställa färdiga formar trots att det blir dyrare.

De tre byggnadsarbetarna ska vara i Sverige i sex månader. Men egentligen tycker de att det är för lång tid att vara borta från familjen. Därför vill de inte heller komma tillbaka för att jobba ett halvår till.

För att kommunikationen skulle fungera på bygget togs bygghandlingar fram på polska. Dessutom har en arbetsledare som behärskar både engelska och polska rekryterats. Nu tycker Mats Spansk att kommunikationen fungerar bättre än väntat.

Jaroslaw, Stanislaw och Boguslaw tycker att det var mycket svårt att jobba i början, när allt var nytt. Men de tycker att de fick ett gott stöd av sina chefer. Även Mats Spansk vittnar om att projektet blev något trögstartat, men att arbetet nu är uppe i normalt tempo.