Nyheter

”Vi har inte skärpt lånekraven”

Byggbolagen uppger ofta att bankernas hårdare lånekrav efter finanskrisen sätter käppar i hjulet på bostadsmarknaden. Men både Nordea och Swedbank hävdar att de inte har skärpt lånekraven. Samma sak säger Handelsbanken, som dock har minskat delen som kund

Enligt Michael Skytt, låneproduktchef på Nordea Sverige, har Nordea länge haft kravet på låntagare att de måste sälja sin gamla bostad innan de köper en ny. Swedbank har inget krav på att den gamla bostaden ska vara såld innan den nya köps, men ”tycker att det är rimligt”.

— Men det är inget vi har ändrat med anledning av finanskrisen, säger Jonny Belchatowski, kreditchef på Swedbank i Sverige.

Även om Swedbank inte har höjt lånekraven säger Jonny Belchatowski att banken är ”lite mer noggrann” i sin rådgivning till kunderna.
— Vi vill till exempel att kunden lägger upp en amorteringsplan för den del av lånet som är topplån, säger han.

Det är i stället de fallande bostadspriserna som har skapat trögheten på marknaden, menar både Jonny Belchatowski och Michael Skytt.

Handelsbanken hävdar att man inte har skärpt lånekraven för enskilda med anledning av finanskrisen. Men banken har dock minskat andelen av köpesumman som kunden kan få som bottenlån, från 90 procent till 75 procent. Orsaken till förändringen är enligt kontorschef Pernilla Eldestrand osäkerheten kring bostäders värde.