Nyheter

Vill sätta ett hus på månen

Att bygga hus kan vara en knepig affär. Väder och vind och trilskande leverantörer kan sätta käppar i hjulet. <br></br> Men hur bygger man ett hus på månen?

— Jag fick idén redan 1999 när jag läste en artikel i Expressen om att Sverige var med och byggde månsonden Smart 1, berättar konstnären Mikael Genberg.

Efter ett tag tog han kontakt med rymdindustrin och sedan 2002 har han och Svenska Rymdbolaget arbetat för att göra verklighet av idén.

Syftet med projektet är att göra världen bättre, att stärka Sverige och att synliggöra projektets partners. Tanken är att en fond ska startas för att dela ut ett årligt pris till någon som har bidragit till att göra världen en bättre plats.

Ett 20-tal företag är hittills medfinansiärer och en vänförening, Månhusets vänner, har bildats kring projektet. Där ingår bland andra astronauten Christer Fuglesang.

Projektet har gått in i fas tre av fem, vilket innebär att man nu arbetar med konstruktion och finansiering. Svenska Rymdbolaget har ett tiotal ingenjörer som ägnar sig åt projektet och forskaren Gunnar Tibert på KTH arbetar med huskonstruktionen.

Huset kommer troligtvis att bli självutvecklande, med en ram av grafit och väggar av tunn plast. Tanken är att månlandaren ska kasta ut konstruktionen på månytan. Huset ska vara rött med vita knutar och mäta mellan sex till tio kvadratmeter i basen.

Materialet måste både vara lätt och gå att veckla ihop.
— Annars skulle det bli jättedyrt. Och vi vill ju inte utnyttja andra länders resurser utan visa att vi kan själva, säger forskaren Gunnar Tibert.

Är det här vettigt att lägga pengar på?
— Det känns lite onödigt, faktiskt. Men det är ju inte min sak att avgöra. Tekniskt sett är det tillräckligt utmanande för att vara stimulerande, säger Gunnar Tibert.

Mikael Genberg hoppas att huset på månen kommer att bli ett slags evighetssymbol.
— Det finns ju ingen vind på månen och ingen risk för att det rostar, så huset kommer att stå i flera tusen år, säger han.

Tycker folk att du är galen?
— Jag tycker Mats Svegfors sammanfattade det bäst. Han sa att projektet vid första anblicken verkar vara totalt vansinne, men sen vänder det och blir en fantastisk möjlighet. En liten del är vansinne, men största delen är logisk.

Tror du att det verkligen kommer att bli av?
— Ja, definitivt. Men hade du frågat mig för fyra år sen hade jag sagt att det var för långsökt.

Huset på månen

Byggherre: Luna Resort AB.

Konstruktör:Gunnar Tibert.

Arkitekt:Mikael Genberg.

Projektledare: Styrelsen i vänföreningen Månhusets vänner.

Byggstart:2011 eller 2012 — projektering pågår.

Klart:Uppskjutning blir i början av 2012.

Projektbeskrivning:Att ställa ett litet hus på månen.

Kostnad: 500 miljoner kronor.