Nyheter

Vinnare av Kakelpris

Byggkeramikrådet (BKR) är en branschorganisation för företag som arbetar med keramiska plattor d.v.s. kakel, klinker och mosaik. Två tävlingar genomförs varje år: Stora Kakelpriset och Kakeltävlingen för arkitektstudenter. Prisutdelning för båda, ägde rum den 6 november på Sven Harrys Konstmuséum i Stockholm, prisutdelare var arkitekturrecensenten Peder Alton.

Stora Kakelpriset går till ett byggnadsprojekt i Sverige där kakel och klinker använts på ett sätt som väl tillvaratar materialets egenskaper. Nya byggnader, till- och ombyggnader, utsmyckningar och andra byggnadsdelar kan delta. Priset är 50 000 kr.

Kakeltävlingen för arkitektstudenter arrangeras i samarbete med Sveriges Arkitekter. Målsättningen med tävlingen är att skapa spännande möten mellan blivande arkitekter och keramik i modern utformning samt att kunna visa upp en mångfald av kreativa och gärna roliga förslag. Årets uppgift var att utforma ombyggnad av ett gammalt växthus till museum och kafé. Det vinnande bidraget belönas med 20 000 kr. Två hedersomnämnda bidrag belönas med 2 500 kr vardera. Vinnare och hedersomnämnda inbjuds dessutom till den stora kakelmässan Cevisama i Valencia, Spanien i februari 2013.

Vinnare av Stora Kakelpriset blev Wingårdhs Arkitektkontor, huvudansvarig Gert Wingårdh för ”Kuggen”, kontorsbyggnad för Campus Lindholmen i Göteborg.

Hedersomnämnande gick till:
Arkitekt Britta Kleen för ”Sex konstverk i klinkerplattor” i T-banstation Sundbyberg.
Konstnär Teresa Holmberg för ”Kunskap är makt”, utsmyckning av pelare i Ljungby.
Konstnär Ann-Sofi Sidén för ”Italienska hieroglyfer”, utsmyckning av fasad i Kumla.

Vinnare av Kakeltävlingen blev:

Alexandra Lindberg och Maria Persson från Chalmers för ”Kakelugnen”.

Hedersomnämnande gick till:
Martina Eliasson och Anna Wrener från Chalmers för ”Det växer så det kaklar” och
Ellen Siesjö från Chalmers för ”Arboreum”.