Nyheter

Vinnare i arkitekttävling utsedda

Stockholmshem frågade hur man bäst förnyar ett gammalt innerstadskvarter. AQ Arkitekter och 3xNielsen gav de bästa svaren.

På onsdagseftermiddagen presenterades vinnarna i arkitekttävlingen som Stockholmshem utlyst om kvarteret Grimman på Södermalm. Fem arkitektföretag hade inbjudits att tävla.

Tävlingen hade två deluppdrag, Bevarande och Nybyggnad. Bevarande innebar att Stiftelsen Hotellhems hus mot Timmermansgatan behålls och Nybyggnad innebär helt ny bebyggelse på hela fastigheten.

Vinnare i kategorin Bevarande blev ”Här bor jag” av AQ Arkitekter. Jurun motiverar det med: ”de smala punkthus med uttalad vertikalitet och grace som placeras i kvarterets inre. Detta är ett bebyggelsemönster som inte finns i omgivningen på Söder, men som känns intressant och nytt.”

Vinnare i kategorin Nybyggnad blev ”Z-raderna” av 3xNielsen. ”För ett mycket väl gestaltat förslag med ett starkt och tydligt koncept: modernt, vackert och varierat. Förslaget visar ett annorlunda boende i innerstaden som det finns väldigt få exempel på i Stockholm.”

— Nästa steg blir nu att vi tillsammans med staden ska bearbeta de båda förslagen, säger Pelle Björklund. Vilket förslag det slutligen blir och när en byggstart kan ske är svårt att svara på idag. Vår förhoppning är förstås att kunna komma igång och börja bygga nya hyresrätter på tomten så snart som möjligt.