Nyheter

Vinnare när gruvstäder flyttas

Osams med grannen? Flytta ditt hus… eller grannens. Så marknadsför sig Töre husflyttningar som ska hjälpa till att flytta hundra hus i Malmberget.

Under de senaste 15 åren har omkring 300 hus bytt plats på kartan genom Töre husflyttningars försorg. Nu måste antalet anställda fördubblas för att klara efterfrågan.
— Bara i Malmberget är det hundra hus som ska flyttas innan 2013 och det finns bara två företag som flyttar hus här i norr. Vi kommer att få utöka personalen med 10—15 personer, säger Magnus Mårtensson, vd för Töre husflyttningar.
Några kvalifikationer utöver de vanliga behövs inte för den som vill jobba med att flytta hus.
— Inte mer än att man bör vara vig, det blir mycket krypande under husgrunder i det här yrket.

Omkring en halv miljon kostar det att flytta en normalstor villa, men priset är helt beroende av svårighetsgraden. Grunden måste friläggas, luftkuddar läggas under och pumpas upp tills det rejält tilltagna lastbilssläpet får plats under huset. Den största risken är att fastigheten spricker under transporten.
— Vi har aldrig varit med om att ett hus rasat samman helt, men det har förstås hänt att de har spruckit en del.

Husflyttarna blir ofta spektakulära historier, med åtskilliga ton tunga och breda hus som långsamt paraderar genom i sammanhanget trånga passager. I gruvstäderna Malmberget och Kiruna ska hela samhällen flyttas undan den växande gruvdriften. År 2025 ska bortforslingen av stora delar av centrala Kiruna vara klar, medan tidsramarna är snävare i Malmberget. Där ska ett helt kvarter vara flyttat inom de närmaste sex åren.

Foto: Hans-Olof Utsi