Nyheter

Vinnaren tillbaka i vardagen

Ena dagen: snittar och blommor. Andra dagen: ett småruggigt väglandskap. Fem män står lutade över ett par kartor medan bilarna susar förbi. – Vi undersöker ett kommande anbud. Det är alltid bra att se platsen på riktigt, förklarar Konstantin Spinos, seda

Konstantin Spinos har jobbat på Veidekke sedan 2006 och har hjälpt till att bygga upp den svenska underjordverksamhet. 2009 omsatte avdelningen drygt 300 miljoner kronor. För bara några år sedan fanns den inte alls. n Titel: Arbetschef Underjord, Veidekke Entreprenad AB, Anläggning Öst, 94 medarbetare.

Klockan är sju på morgonen när Konstantin Spinos, Veidekkes arbetschef för avdelningen Underjord, träffar fyra andra anställda på Veidekke vid en vägkorsning. Tillsammans undersöker de platsen för ett kommande tunnelbygge.

– Det här måste vi titta på, om vi kan använda oss av fyllnadsmaterialet som redan finns här eller om vi behöver nytt, säger Konstantin Spinos till en kollega.

Det är inte alls säkert att det blir just Veidekke som får det här jobbet. Men Konstantin Spinos betonar hur viktigt det är att på plats undersöka området där det kommande tunnelbygget ska äga rum.

– Det handlar till exempel om att få ett hum om hur nära de närmaste bostäderna ligger, och om man kan använda sig av tält. Det är saker vi tänker på när vi lägger vårt anbud, förklarar han.

Efter ungefär 20 minuter är männen nöjda och åker tillbaka till kontoret. Här väntar en typisk chefsyssla.

– Nu ska vi se, det är 119 mejl som jag måste gå igenom nu. Det kommer att ta sin lilla tid, säger Konstantin Spinos med ett snett leende.

Fast just den här dagen är det antagligen en ovanligt angenäm syssla, det där med att plöja mejlboxen. Konstantin Spinos berättar att han de senaste dagarna överösts med gratulationer via sms, och mejl. Orsaken är att utsetts till Årets byggchef av Byggvärlden och Byggcheferna.

– I helgen var jag i Västerås, där jag har min släkt. Vi käkade tårta för att fira detta. Bland annat var mina bröder, som också jobbar i byggbranschen, där, berättar han.

Under den uppmärksammade prisutdelningen på Nordbygg fick besökarna smaka på snittar och passande drycker. Konstantin Spinoss egen chef, Veidekkes entreprenadchef Erik Alteryd, stormade scenen med en stor blombukett.

– Jag har gillat Konstantin sedan första stund. En bra ledare ska gilla människor och det gör Konstantin, sa han.

Konstantin Spinos har jobbat på Veidekke sedan 2006. Innan dess jobbade han tolv år på Skanska.

– Jag har inte ångrat en sekund att jag bytte. Det kändes rätt att vara med och bygga upp en verksamhet, säger han.

Konstantin Spinos syftar på Veidekkes svenska underjordverksamhet. I dag har avdelningen nästan 100 anställda och omsatte drygt 300 miljoner kronor 2009. Bland uppdragen märks Norra länken i Stockholm och ett djupvattenintag i Oskarshamn. För bara några år sedan fanns avdelningen inte alls. Konstantin Spinos har varit med och byggt upp hela verksamheten. Det var en av orsakerna till att han utsågs till Årets byggchef.

Tillbaka till jobbet på måndagsmorgonen. Konstantin Spinos har inte bara mejl att ta itu med. Över 40 utvecklingssamtal ska planeras in. Den prisade byggchefen berättar om sin jobbfilosofi.

– Jag har själv ringt och anställt varenda en av mina cirka 100 medarbetare. För mig känns det naturligt. Jag vill skapa ett klimat där medarbetarna kan känna att de får utrymme att utvecklas. Det skapar engagemang. Att ha utvecklingssamtal är en del av att skapa det här klimatet. Fast sedan finns det så klart en gräns för vad som är hanterbart. Det skulle inte gå så bra om jag hade utvecklingssamtal med 100 personer. Då skulle jag inte få mycket annat gjort, säger han.

Vad finns kvar att förbättra, eller är ditt ledarskap fulländat?

– Det är en svår fråga. Jag tänker nog inte så mycket på det. Jag utvecklas hela tiden i takt med mitt arbete. Våren 2008 så jobbade jag 7-21 varje dag för att få ihop den här verksamheten. Nu vill jag fokusera på framtiden. På att utveckla verksamheten och inte så mycket på varje enskilt anbud, säger han.

Att vara Årets byggchef kan på sätt och vis låta som en jobbig titel att leva upp till. Känner du pressen?

– Visst, det ligger något i det. Jag tänkte på det häromdagen faktiskt. Fast man får ta det för vad det är. Nästa vecka har de flesta glömt bort uppståndelsen och vardagen är tillbaka, säger Konstantin Spinos.

På kontoret är vardagen redan i full gång. Efter mejl och inplanering av utvecklingssamtal väntar fakturor på att attesteras. Medarbetare står i närheten med sina frågor. Byggvärlden passar på att fråga Tomas Karlsson, kalkylansvarig för bergsverksamheten på Veidekke. Han jobbar nära Konstantin varje dag, också bokstavligt, bara några skrivbord bort.

Är Konstantin värd titeln Årets byggchef?

– Konstantin är min första riktiga chef och han är väldigt bra. Det handlar nog om att han ger mig frihet under ansvar. Det är tillåtande, förklarar Tomas Karlsson.

Konstantin Spinos

Ålder: 43.

Bor: Ekerö utanför Stockholm.

Familj: Fru och tre söner.

Fritidsintressen: Skidåkning, brädsegling och fotboll.

Karriärväg: Väg och vatten, KTH. Tolv år på Skanska och sedan 2006 arbetschef på Veidekke.

”Om jag inte var byggchef”: ”Något helt annat, som konstnär eller musiker”.