Nyheter

VM-festens två ansikten

VM-byggena pågår för fullt. <br></br> — Det här innebär en ekonomisk skjuts åt Sydafrika, säger Tumi Macgabo, ansvarig för att informera om fotbolls-VM 2010. <br></br> Turneringen ska för första gången spelas i Afrika. Men de 350

Sydafrika investerar miljarder på arenor inför fotbolls-VM 2010. Och ännu mer på upprustning av flygplatser och ett helt nytt pendeltågssystem i området runt Johannesburg.
— Vi uppskattar att VM ger 130 000 jobb. 12 000 är redan nu i full gång i byggbranschen, säger en entusiastisk Tumi Macgabo.

Hon är en välkänd mediaprofil i Sydafrika, känd från inhemsk tv och från CNN. Nu arbetar hon som kommunikationschef på Fifas lokalorganisation i Johannesburg.

Från kontoret har hon utsikt mot den väldiga Soccer City-stadion, där öppningsmatchen och finalen ska spelas. Ån så länge ser den ut som vilket spretigt storbygge som helst. Men sommaren 2009, ett år innan VM börjar, ska den stå klar, lik ett gigantiskt afrikanskt lerkrus (fast av metall och betong) med plats för 97 000 åskådare. En ombyggnad för 1,7 miljarder kronor.

Det är Sydafrikas ”Big 5” som bygger det mesta. Ja, inte lejonen, elefanterna och det andra storviltet som normalt avses med uttrycket. Byggbranschen domineras också den av fem jättar, WBHO, Basil Read, Grinaker, Group Five och Murray & Roberts, som fått samma samlingsnamn som djurvärldens giganter.

Franska Bouygues och holländska Interbeton är det huvusakliga utländska inslaget. De har lyckats tränga sig in som konsortiepartners.

Totalt är det tio arenor som byggs eller byggs om — projekt för närmare nio miljarder kronor. Satsningarna i infrastruktur är värda mer än dubbelt så mycket.

För byggnadsarbetarna har satsningen hittills blivit lite av en besvikelse. De har visserligen fått jobb men de hade hoppats på bättre arbetsvillkor. Lönerna är låga, de flesta tjänar obetydligt mer än hälften av det som behövs för att klara en minimilevnadsstandard i Sydafrika. Det har varit strejker i Durban, Kapstaden och Nelspruit.

I slutet av mars uppvaktade byggnadsarbetarnas fackföreningar Fifas generalsekreterare Sepp Blatter, i Schweiz. De lämnade över en lista med krav, bland annat på bättre löner.

— Vi når bara resultat när Fifa blir oroliga för dålig publicitet då vi strejkar, säger en facklig företrädare på stadionbygget Green Point i Kapstaden.

Byggnadsarbetarna är ändå positiva till VM, det första världsmästerskapet som avgörs i Afrika. De hoppas fortfarande på att satsningarna ska ge dem någon form av bestående förbättringar. Flera pekar på att arbetsmiljön är bättre på VM-projekten än på vanliga byggen.

De mest kritiska mot att Sydafrika arrangerar VM är i stället de bostadslösa i storstädernas slumområden. Den jättesatsning på bostäder som Sydafrikas ledare lovade när landet gjorde sig av med apartheidsystemet har till stor del uteblivit. Miljoner bor kvar i förfallna kåkstäder där kriminalitet och missbruk frodas.

I en av Kapstadens kåkstäder, Delft, nära flygplatsen ockuperade 350 familjer nybyggda hus i december 2007. De hade tröttnat på att folk utifrån, från andra områden, kunde köpa sig förbi kön till nya bostäder.

I februari vräktes familjerna. Polisens aktion var våldsam. Enligt ockupanterna själva skadades 30 personer, bland annat en treåring, av polisens gummikulor.
Nu har de byggt bostäder av papp, plåt och plast på en trottoar mellan Delft och flygplatsen. Barnen spelar fotboll i sanden nedanför trottoaren. De älskar fotboll men vill hellre ha bostäder än gigantiska fotbollsarenor.

— Arenabyggena är ett hån. Vi får inget ut av VM. De enda som vinner är de som redan är de rikaste, säger Ashraf Casseim, som organiserar de bostadslösa på trottoaren i Delft.

Sydafrika:

44 miljonerinnevånare varav 700 000 arbetar i byggbranschen.

Medellivslängd:44 år.

Självständigt sedan 31 maj 1920. Apartheid avskaffades 1994 och landet firar frihetsdagen den 27 april.

President:Thabo Mbeki.

Regeringsparti:African National Congress (ANC).

Arbetslöshet: 24,2 procent.

Från april 2006 till februari 2007 förolyckades minst 130 byggnadsarbetarei olyckor på jobbet.

Källor: CIA World Factbook, Labour Research Service och fackföreningarna

9 städer, 10 arenor, 600 000 åskådare <br></br> – här är byggprojekten som ska vara färdiga inför VM 2010

Soccer City, Johannesburg

Arena för bland annat öppningsmatch och final med kapacitet för 97 000 åskådare. Ombyggnad från grunden av befintlig arena för 1,7 miljarder kronor.

Byggs av ett konsortium med sydafrikanska Grinaker och holländska Interbeton. Ger jobb åt som mest 2 000 byggnadsarbetare varav knappt 900 är anställda av konsortiet.

Ellis Park, Johannesburg

Orlando Pirates hemmaplan som rustas upp av bland annat sydafrikanska Group 5 för 176 miljoner kronor. Ska rymma 60 000 åskådare.

Cirka 500 byggnadsarbetare arbetar på bygget.

Royal Bafokeng Stadium, Rustenburg

Mindre ombyggnad, för 113 miljoner kronor, av arena i platinafyndigheternas område i norra Sydafrika. Ska ge plats åt 45 000 åskådare på gruppspelsmatcher.

Peter Mokaba Stadium, Polokwane

I princip nybyggd gruppspelsarena för 45 000 åskådare. Byggs av ett konsortium för 670 miljoner kronor.

Mbombela Stadium, Nelspruit (Mbombela)

Nybyggd gruppspelsarena för 710 miljoner kronor som byggs av sydafrikanska byggjätten Basil Read och franska Bouygues. Plats för 46 000 åskådare.

Loftus Versveld, Pretoria (Tshwane)

På Mamelodi Sundowns hemmaarena vann Sydafrikas landslag, Bafana bafana (pojkarna), den 27 november 1999 mot Sverige med 1-0. Det var pojkarnas första seger mot europeiskt motstånd efter det att apartheidårens bojkott avslutats.

Loftus byggs om till en kapacitet på 45 000 åskådare för 75 miljoner kronor.

Moses Mabhida Stadium, Durban (Ethekwini)

Nybyggd slutspelsarena med plats för 70 000 åskådare som byggs av ett konsortium bestående av de sydafrikanska byggjättarna WBHO, Group 5 och Pandev. Kostnaden blir 1,45 miljarder kronor.

Nelson Mandela Stadium, Port Elizabeth

En ny stadion med kapacitet för 50 000 åskådare byggs av ett konsortium med sydafrikanska Grinaker och holländska Interbeton. Kostnaden är 925 miljoner kronor.

Knappt 1 200 byggnadsarbetare arbetar på arenan, varav 660 är anställda av konsortiet.

Free State Stadium, Bloemfontein (Mangaung)

Free State Celtics hemmaplan byggs om för 189 miljoner kronor. 45 000 åskådare ska få plats på gruppspelsmatcher. Entreprenör är ett lokalt konsortium.

Cirka 300 byggnadsarbetare bygger stadion.

Green Point stadion, Kapstaden

Helt ny arena för 2,85 miljarder kronor som ska rymma 70 000 åskådare. Ett konsortium med sydafrikanska Murray & Roberts och WBHO bygger.

Cirka 3 300 byggnadsarbetare, varav 800 är anställda av konsortiet, arbetar på bygget.

Infrastruktur

Förutom arenor investeras sex miljarder kronor i ombyggda flygplatser.

Men den största satsningen är pendeltågen i Gauteng provinsen. Projektet heter Gautrain och binder ihop städer som Johannesburg och Pretoria med Oliver Tambo-flygplatsen.

Projektet kostar 11,5 miljarder kronor och flera stora internationella och sydafrikanska byggföretag är på plats.