Nyheter

Wäst-Bygg varslar 40

Byggbolaget Wäst-Bygg varslade under onsdagen cirka 40 yrkesarbetare. <br></br>— Just nu är det en totalnit i branschen som vi påverkas av, säger Jörgen Johansson, vd på Wäst-Bygg.

Varslet berör en tredjedel av företagets totalt 120 anställda yrkesarbetare och finns utspridda i företagets huvudorter Göteborg, Varberg och Borås.

Enligt Jörgen Johansson beror varslet på flera orsaker.

— För det första har vi en allmän inbromsning i branschen. Det leder i sin tur till att vi inte kan låna ut personal till andra företag som vi brukar göra när vi själva inte har ett behov. Det finns inga andra som behöver dem heller, säger han.

Företaget ska nu ha en förhandling med facket i nästa vecka. Samtidigt meddelar Jörgen Johansson att företaget vill nyanställa 10-15 tjänstemän i Göteborg som en del i en långsiktig investering i staden.

Det låter motsägelsefullt att vilja nyanställa tjänstemän samtidigt som ni lägger ett så stort varsel.

— Nja, vi kan inte ha en massa yrkesarbetare som inte gör någonting. Vad gäller tjänstemännen så behövs de för en kommande satsning i Göteborg. De är förutsättningen för att kunna anställa nya yrkesarbetare under senare delen av 2009.

Det är inte alla byggföretag som varslat. Vad har de gjort som inte ni har gjort?

— Skillnaden ligger i att vi just nu har en orderstock som inte är så personalkrävande. Vi bygger till exempel mycket logistikhallar vilket är mindre krävande än till exempel bostäder.