Nyheter

Wetterstrand vill ha statligt klimatstöd

Maria Wetterstrand anser att energiförbrukningen i miljonprogrammet bör halveras vid renovering. Och får hon makten vill hon skjuta till pengar till satsningen.

– Staten behöver gå in med pengar men många investeringar betalar sig själva genom minskade energiförbrukning, sa Maria Wetterstrand, milijöpartiets språkrör som var huvudtalare vid Skanskas Framtidsdag på Nalen på torsdagen.

Hon anser att fastighetsägare måste ta ett stort ansvar för underhållet själva.

– Det kan knappast komma som en överraskning att husen behöver renoveras, sa Maria Wetterstrand.

Kristina Alvendal, stadsbyggnads- och fastighetsborgarråd i Stockholm svarade att det fanns pengar till renovering.

– Vi genomför ett antal försäljningar i de allmännyttiga bostadsbolagen och har varit tydliga med att dessa reavinster ska gå till ombyggnad och energiinvesteringar, sa Kristina Alvendal.

Kristina Alvendal kom också med en annan vision.

– Jag vill bygga Stockholms Manhattan i Värtahamnen. Det skulle vara fint att se det från vattnet. Men jag upplever att byggherrarna inte kan bygga höga hus, sa Kristina Alvendal, vid Skanskas Framtidsdagarpå Nalen igår.

Skanskas Vd, Johan Karlström höll inte med.

– Tekniken för att bygga höga hus finns — vi gör det hela tiden i USA. Vi kan visst bygga högt, sa Johan Karlström och hänvisade till att Skanska bygger flera hus med 16-18 våningar i egen regi vid Lindhagenplan i Stockholm.

Kristina Alvendal sa att flera byggherrar sagt att det är svårt att få ekonomi i höga hus på grund av att det medför vissa merkostnader.