Ylva Lagesson

 

1.  Hur är det att jobba som byggchef? Vad är roligast och vad är svårast?

Det roligaste är att man i grunden skapar något så beständigt och tydligt och när man samtidigt lyckas balansera alla förväntningar från kunden, företaget och inte minst medarbetarna. Det svåraste tycker jag är att hantera kommunikationen på ett genomtänkt och effektivt sätt. Att få de 100-tals, ibland 1 000-tals personer som under olika perioder är involverade i ett projekt att jobba mot samma mål, med samma prioriteringar, engagemang och förståelse för helheten.

2.  Hur ser din arbetsdag ut?

Jag är inget riktigt bra föredöme i hur min arbetsdag ser ut för den är alldeles för lång. Jag tycker att mitt jobb är så roligt och det leder nog till att jag lever med projektet lite för mycket. Dagarna består i första hand av möten som kan vara allt från ekonomiska diskussioner med kunden, design- eller produktionstekniska knäckfrågor, uppföljningar med underentreprenörer eller avstämningar med en eller flera medarbetare. Sedan måste man ju få ihop slutsatser och planera också och det händer väl att det blir en bit fram på kvällskvisten.

3.  Hur ska en bra ledare vara? 

Det är lite svårt att inte hamna i klyschor - men jag tänker att en god ledare ska se alla individer och vinnlägga sig om att lyfta fram varje persons egna styrkor och på så sätt bidra till ökad självkänsla. När man är riktigt trygg i det man är stark på så är det enklare att ta steg inom de områden man kan behöva utveckla. Ett medvetet och proaktivt arbete med gruppen för att snabbt skapa tillhörighet, tillit och en positiv kultur är en nyckel till att ett projektteam ska lyckas. 

4.  Hur tror du att byggchefens roll kommer att påverkas i framtiden i takt med att byggbranschen förändras?

De trender jag ser är bland annat större projekt, internationalisering, digitalisering och "generation Y:s" intåg på arbetsmarknaden. Alla de här sakerna ställer redan helt andra krav på oss. Vi måste tänka annorlunda i resurstillsättning (specialistkompetenser) och vi måste acceptera och dra fördel av att våra yngre medarbetare har en stor förväntan på oss som chefer att skapa variation, att ge feedback och att inte tro att arbetet är hela livet. Samtidigt tar de med sig hög, nästan medfödd, kompetens inom områden som just digitalisering, internationalisering och kommunikation. 

 

 

Ylva LagessonFoto: Micke Lundström.

FAKTA

Namn: Ylva Lageson.

Befattning: Projektchef på bygget av Mästerhuset i centrala Stockholm, NCC Construction Sverige AB, Avdelning Hus Stockholm.

Ålder: 43.

Bor: Sollentuna.     

Familj: Man och två barn.

Intressen: Ungdomsledare i en gymnastikförening.

Karriärväg: Efter examen 1996 har jag jobbat i princip uteslutande i projekt (tung anläggning inledningsvis och på senare år kommersiella hus). Har fått chansen att vara med på både stora projekt – som Södra Länken, tunnelbanan i Köpenhamn och Clarion Arlanda men också mindre inom både anläggning och hus.

Ledarskapsmotto: Där vårt projekt befinner sig i dag med knappt ett halvår kvar till överlämnande får det bli de oförtrutet positiva orden från Doris i filmen Hitta Nemo: ”Fortsätt simma!

Sagt om Ylva: ”Ylva har alltid järnkoll på allt vilket leder till excellenta resultat”. ”Ett proffs bland proffsen”. ”Har ett helikopterseende men även detaljseende, ser allt men får alla att känna sig sedda. Omtyckt, varm person som har tid för alla”. ”Är otroligt efterfrågad kollega av både medarbetare och kunder”. ”Ylva gick upp som marknadschef i 1,5 år men valde att kliva tillbaks till sin roll som projektchef. Detta är beundransvärt och sätter henne väldigt högt i mina ögon.”

 
Har du ett nyhetstips?
Tipsa redaktionen!
E-posta info@byggvarlden.se
 

 

Relaterade artiklar

Prenumerera

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Anmäl dig här!