Nyheter

Han siktar mot stjärnorna

Ola Serneke. Foto: Jacob Karström.

Han siktar mot stjärnorna.

Eller åtminstone 230 meter upp i luften.

Ola Serneke ska bygga Nordens högsta skyskrapa.

– Vi vill profilera oss och bli ett mer publikt bolag. Tidigare har vi varit ganska anonyma.

 

Det har varit ett händelserikt år för byggföretaget Serneke. Arkitekttävling för Göteborgs nya skyskrapa, expansion på nya marknader – och namnbyte.  För att nämna några saker. Satsningarna är alla delmål i resan mot en börsnotering av bolaget 2015.

I juni gick företaget ut med att man bytt namn från SEFA till Serneke.

– Det fanns flera företag som hette saker med SEFA och som vi ibland förväxlades med, säger Ola Serneke, vd och grundare till byggbolaget.

Namnet Serneke skapade hans föräldrar på 70-talet och Ola var till en början tveksam till att låna ut det till företaget. Idag är han stolt över beslutet. Entrén till kontoret på Lindholmen pryds nu av en stor skylt med namnet ”SERNEKE”. 

Det är här, på parkeringsplatsen mittemot kontoret, som Göteborgs och Nordens högsta skyskrapa ska stå. Med sina 64 våningar och 230 meter kommer byggnaden att sticka upp som en världsvan soloartist i en före detta ganska oglamorös industrimiljö. Idag är Lindholmen en av Göteborgs mest expansiva stadsdelar.  

Skyskrapan beräknas kosta två miljarder kronor. Själva höghuset har en yta på 60 000 kvadratmeter, att jämföra med projektets totala yta på 200 000 kvm. Nyligen skrevs kontraktet på 13 000 kvm mark där bland annat tornet ska stå. Det är kommunala Älvstranden Utveckling AB som överlåter marken. Serneke planerar också för en namntävling, men i dagsläget går skyskrapan under arbetsnamnet Karlavagnstornet.

Ola Serneke är inte orolig för att han tagit sig vatten över huvudet.

– Varför INTE ett höghus? Polen, Tyskland, England… alla bygger på höjden idag. Varför skulle vi inte kunna göra det i Göteborg? Dessutom bygger vi inte bara ett höghus utan ett helt kvarter med 1600 lägenheter, butiker med mera.

Den utlysta arkitekttävling avgjordes i somras och uppdraget gick till amerikanska SOM arkitekter.

– De ligger bakom 6 av de 15 högsta byggnaderna i världen och var bland de i särklass bästa kandidaterna.

Nu pågår projekteringsstadiet, man genomför planprocessarbete med kommunen, räknar på material  och försöker få till en vettig tidplan. 2019 är det tänkt att byggnaden ska stå klar.

– Det gäller att hitta rätt takt, hur många plan vi ska resa i veckan. Att bygga ett så här högt hus blir naturligtvis dyrare än att bygga ett normalt tiovåningshus. Cirka 30 procent dyrare räknar vi med, säger Ola Serneke. 

Hur är det med jantelagen? Får man bli profet i sin egen stad?

– Jag är inte från Göteborg, jag är från Alingsås – och där ska jag inte bygga någon skyskrapa, skojar Ola.

Passionen är en av Ola Sernekes egenskaper och drivkrafter. Han beskrivs som oerhört engagerad av sina kollegor och han gör saker med hjärtat. Han är inte heller rädd för utmaningar och att testa nya vägar.

Hur är du som person?

–          Ihärdig, bestämd men tar gärna diskussioner. Jag väljer mina strider och kan göra en kovändning när jag väl insett att jag har fel.  Jag är absolut inte långsint. Men den här frågan ska egentligen inte jag svara på. 

Han ropar in kollegan, Michael Bergling.

– Micke är vice vd på företaget. Han vet allt om mig.

Av honom får vi veta att Ola Serneke är oförställd, prestigelös, passionerad, problemlösare, rak, snabb. Och att han sover för lite.

–Ska du säga, kontrar Ola och söker i inkorgen på datorn. Jag fick mejl från dig vid tolv i natt, och nästa kom sex i morse. Men visst stämmer det att jag inte sover så mycket. Det brukar bli runt fyra timmar per natt.Stämningen på kontoret är både familjär, hjärtlig och lite gnabbig . Ola Serneke har sett till att omge sig med kollegor som han trivs med och litar på. Flera är gamla klasskompisar eller före detta kollegor. Någon har han haft som elev när han jobbade som lärarvikare. Han verkar ha en relation till de flesta.

Daniel Åstenius som nyligen utsågs till vd för Serneke Bygg är en barndomsvän.   

– Daniel och jag har gått i samma klass från förskola till Chalmers och vi har jobbat tillsammans i bolaget sedan 2007. Jag hade inte kunnat tänka mig någon mer lämpad person för uppdraget som vd.

Samtidigt betonar han att han är noga med att skilja på sin roll som chef och kompis.

–Det är stenhårda gränser.

Korta beslutsvägar och rak kommunikation är viktigt för Ola. Att ha roligt på jobbet är också en förutsättning för att orka.

– Har man kul får man energi.

Serneke ska inte bara bygga Nordens högsta hus. Man uppför också något som ska bli Nordens största multisportanläggning, och med en yta på 45 300 kvadratmeter kommer byggnaden till och med att bli en av Göteborgs största byggnader.  

Multisportarenan kommer att innehålla allt från en fullstor 11-mannaplan för fotboll, handbollshall, skidspår med snö året om, gym, spa, hotell samt en grund- och gymnasieskola.

Valet av idrotter är egentligen ganska självklart. Serneke är en stor sponsor till IFK Göteborg fotboll. Dessutom kommer Ola från handbollsnästet Alingsås.

Men var kommer skidspåren ifrån?

– De bygger vi för att jag ska ha någonstans att träna inför Vasaloppet… Skämt å sido, längdskidor är ett stort intresse för mig och jag brukar åka olika lopp.

Med skyskrapa och multiarena sätter Serneke verkligen sin prägel på Göteborg.  Men nu flyttas blickarna även norrut. I augusti förvärvade Serneke Värmdö Byggentreprenader AB vilket gör dem till en stor aktör i Stockholm.

– Vi rustar för expansion i Stockholm. Målet är att bli en av Sveriges ledande byggkoncerner.

Både stockholmsetableringen och namnbytet är delmål i resan mot en börsnotering av bolaget 2015.

– Vi vill profilera oss och bli ett mer publikt bolag. Därför har vi fokuserat mer medialt i år.  Tidigare har vi varit ganska anonyma.

Serneke skäms inte längre över att sikta högt!

 

FAKTA

Namn: Ola Serneke

Ålder: 43

Roll: Vd och grundare av Serneke.

Bor: Alingsås och Göteborg.

Familj: Gift, 3 barn varav 2 med min fru Joanna. 

Intressen: Sport, cykling, längdskidor, bilar.