”Ett handslag måste gälla”

Han är kritisk till affärskulturen i byggbranschen.
Sveab
Tobias Andersson, vd, Sveab vill se större ansvarstagande i byggbranschen. Foto: Sveab

Han leder en av Sveriges största privatägda aktörer inom anläggningsbranschen. Tobias Andersson är vd för Sveab och han har upplevt hur affärskulturen försämrats genom åren.
– Ingen tar ansvar för fattade beslut längre, säger han.

Han är i princip född in i anläggningsbranschen. Tobias Anderssons pappa var chefsgeotekniker på Vägverket men det var mer av en slump att han valde samma bana.

– Jag ville verkligen inte jobba med anläggningssidan. Och så hamnade jag där ändå. Dagen efter min student var jag på väg hem och då stannade en granne som jobbade på Svenska Vägbeläggningar och frågade om jag ville börja jobba hos dem. Jag hamnade i en väldigt bra arbetsgrupp och jag har jobbat inom anläggning sedan dess, säger han.

Efter några olika jobb och befattningar i branschen startade han Sveab 2002 tillsammans med dem som var med och bildade ledningen i bolaget. Det såldes efter några år men 2009 var han med och köpte tillbaka bolaget från dåvarande ägare. Sveab är nu en av Sveriges större, privatägda aktörer inom anläggning med en omsättning på 1,4 miljarder. Man har fokuserat på anläggning och infrastruktur uteslutande mot offentlig sektor med närmare 90 procent LOU-upphandlade avtal. De stora beställarna är kommunerna i Stockholmsområdet, Trafikverket, Swedavia och Fortifikationsverket. De har även ramavtal med flera vattenverk runt om i Stockholm.

– Det kan vara ett ganska brett spektrum men vi håller oss till anläggning. Idag är vi 250 personer. Ungefär hälften är tjänstemän och resten yrkesarbetare. Vi har haft som filosofi att vi ska kunna sysselsätta hela styrkan i januari, februari och mars och sedan ska vi ha samarbetspartners som täcker upp när det är mer tryck. Det ska finnas en trygghet att vara anställd hos Sveab.

Det är relativt många yrkesarbetare och det är en förutsättning eftersom Sveab jobbar med många säkerhetsklassade entreprenader och beställare.

– Ska du klara av att jobba med säkerhetsklassade projekt behöver du ha koll på din personal. Prövningen är ganska hård. Vid varje nytt projekt provas personalen. Det är mixen och personalen som gör att Sveab är starkt. Det har kostat oss historiskt sett eftersom man kan köpa sig billigare arbetskraft på annat håll men jag tror att erfarenhetsöverföringen blir bättre med egen personal. Vi lär oss av både de goda och dåliga exemplen.

Ett av projekten som orsakat en hel del dåliga erfarenheter är entreprenaden på Årstafältet i södra Stockholm. I november 2022 stämde Sveab Anläggning och Keller Grundläggning, genom sitt gemensamma projektbolag Skåp, Stockholms stad. Bakgrunden var att man ansåg att exploateringskontoret utan rättslig grund hade hävt entreprenaden på grund av sättningar i projektets tunnlar.

Nyligen kom tingsrättens dom som innebär att Skåp får rätt och att staden tvingas betala 245 miljoner kronor i uteblivna ersättningar, skadestånd samt räntor och rättegångskostnader. När domen blev offentlig var det både en lättnad och upprättelse för Sveab, menar Tobias Andersson.

– Jag tror fortfarande inte att jag har smält hur tydlig den här domen är. Den är prövad på varje yrkande. Jag har aldrig varit orolig för att staden skulle få igenom sin hävning. Det hade varit ett hot mot hela entreprenadbranschen. Jag skämtar inte. Det är jätteallvarligt om man skulle få bete sig som de har gjort. Men jag visste ju inte hur rätt vi skulle få, säger han.

Vad innebär utfallet i tingsrätten för Sveab?
– Hela processen har varit väldigt påfrestande. Vi stämde dem på 174 miljoner och vi får varenda krona. Och det är pengar som vi legat ute med i tre år. Hade vi som ägare inte klarat av att skjuta till de här pengarna för att finansiera hade det gått åt skogen. Det är hemskt. Vem tar ansvar för det? Nu har domen tyvärr överklagats. Ska vi vänta ytterligare några år innan vi får ett slut på det här och skattebetalarna ska betala ränta?

Vad innebära Stockholms stads överklagandet till hovrätten för er?
– Det får stora konsekvenser för Sveab, eftersom vi nu kommer behöva ligga ute med våra pengar ytterligare cirka två år. Pengar som vi naturligtvis skulle behöva för att fortsätta utveckla Sveab, säger han och fortsätter:

– Trösten i detta är att staden betalar elva procent i ränta från tingsrättsdomens datum. Vilket innebär att de kommer betala cirka 1,7 miljoner kronor i månaden fram tills att hovrätten kommer med ny dom. Men det är inte vår affärsidé att ligga ute med pengarna. Dessutom kommer både Skåp och staden lägga åtskilliga miljoner på rättegångskostnader. Att hovrätten skulle ändra den mycket genomarbetade tingsrättsdomen, finner vi osannolikt.

Har ansvarsfrågan förändrats i bygg- och anläggningsbranschen?
– Ja, den hanteras inte alls lika bra idag som när jag började. Vi har idag ett problem med att offentliga beställare delegerar myndighetsbeslut till konsulter. När jag började 1989 då var ett handslag värt någonting. När jag tar dig i hand så vill jag kunna ta dig i hand igen om en vecka eller ett år, fem år. Men idag är det som gelé. Du får inget fäste. Jag tycker det är viktigt att branschen kommer tillbaka till att var och en måste ta ansvar för sina fattade beslut.

Hur vill du uppfattas som ledare?
– Jag tycker att saker och ting ska vara transparanta. Jag tror att jag uppfattas som ganska rak.  Ett handslag från mig då vet du att det gäller. Det viktigt att jag står för mitt ord. Jag tar ansvar. Kanske för mycket. Jag har haft alla tjänstemannabefattningar i företaget och det är både på gott och ont.  Jag har fått jobba med att backa ifrån problem i stället för att gå in i dem.

Är det viktigt för dig att kunna koppla bort jobbet?
– Ja, jag har levt med Sveab dygnet runt. Folk som man möter kanske tycker det är coolt att vara vd. Men det är inget coolt egentligen. Det är ansvar hela tiden. Jag har inte semester. Jag klagar inte men det är klart att du lever med ditt jobb. Och när en sådan här sak händer som Årstafältet och Stockholms stad så berör det mer än ett antal hundra miljoner. Man är taskig mot min personal och misskrediterar företaget. Det blir mycket större. Men det där måste man balansera.

Vad gör du när du inte jobbar?
– Jag har ett lantställe som jag ägnar all min tid åt. Jag och min fru och vår hund. Barnen är numer utflugna. Vilket ibland är lite tråkigt. Jag har lite skog och använder motorsåg. Jättehärlig huvudvila. Har ett litet sågverk och sågar egna plank. Det är jätteskön vila, säger Tobias Andersson.

Tobias Andersson

  • Familj: Gift, två utflugna barn och en hund.
  • Utbildning: Fyraårig teknisk. Byggprogrammet.
  • Låt: Ingen låt men var nyligen på musikalen Änglagård.
  • Bok: En ond tid av Deepti Kapoor.
  • Antibes med Resa: familjen. Ett trevligt resmål som de återkommer till.
  • Kuriosa: Han har tävlingsrott över Ålandshav sju gånger med allmogebåtar. En häftig grej. Han anser sig vara sämsta förlorarna som finns. Kan inte spela Fia med sina barn. Han måste vinna.

Läs också