Nyheter

1 000 Skanska-anställda bland de strejkande

I Sverige nåddes en aldrig skådad enighet. I Norge slog parterna på byggmarknaden rekord i oenighet — och den största strejken på 40 år är ett faktum.

Det var natten till tisdag som medlingsförhandlingarna mellan facket Fellesforbundet och Byggnaeringens Landsforening bröt samman.
Omkring 20 000 byggnadsarbetare togs ut i en strejk, som berör 697 företag och flera tusen byggprojekt runt om i Norge.

– Omkring 1 000 av våra 4 000 byggnadsarbetare strejkar och det påverkar 60-70 procent av våra projekt, säger Per-Lennart Berg, presstalesman på Skanska.

Omkring 100 Skanska-projekt berörs.

– En del byggen harI Sverige nåddes en aldrig skådad enighet. I Norge slog parterna på byggmarknaden rekord i oenighet — och den största strejken på 40 år är ett faktum. stängts ner redan nu, fler drabbas om strejken blir utdragen, säger Per-Lennart Berg.

NCC har också en stor verksamhet i Norge.

– Varje projektchef håller på och se över konsekvenserna för sitt projekt och det ser väldigt olika ut i olika delar. Hittills har vi inte stoppat några projekt utan vi kör så gott det bara går med befintlig personal, säger Ulf Thorné presschef på NCC till Nyhetsbyrån Direkt.

I Peabs norska verksamhet har 300 anställda tagits ut i strejk och alla byggprojekt berörs. Hittills har omkring 35 projekt stoppats, enligt vad Peab Norges presschef Line Fredriksen säger till Nyhetsbyrån Direkt.

Hos JM är det 50 procent av arbetarna som tagits ut i strejk, vilket motsvarar drygt 50 personer. Inga projekt har stoppats. Den största stridsfrågan i förhandlingarna har varit fackets krav på höjning av minimilönerna, från 72 till 85 procent av betalningen. Men även ackordslönerna är en stridsfråga.

Norska byggstrejken

Omfattar: 16012 byggnadsarbetare samt 2747 andra medlemmar i Fellesforbundet.
15 mars: Överlämnar Fellesforbundet sina detaljerade krav till Byggnaeringens Landsforening.

Källa: Vg.no