Nyheter

100 EU-miljoner till infrastruktur

Trelleborg och Sassnitz får 100 miljoner kronor i EU-bidrag för att förbättra den kombinerade tåg- och sjötrafiken mellan städerna. Pengarna är ett viktigt tillskott i den stora expansionen av Trelleborgs hamn.

I onsdags blev det klart att den så kallade Sassnitzleden beviljas 100 miljoner kronor inom EU-projektet Trans-European Transport Network. Pengarna ska användas till att bygga ut järnvägs- och kombitrafiken. Omkring en tredjedel av pengarna kommer att gå till att utveckla hamnen i Trelleborg.

— Det är mycket tillfredsställande att den svensk-tyska motorväg på havet blivit godkänd av EU-kommissionen, vilket innebär att transportkorridoren mellan Trelleborg och Sassnitz erkänns som en av de viktigaste i Östersjön och att den är av avgörande betydelse för hela EU. Vi är övertygade om att det här projektet kommer att bidra till en mer effektiv och hållbar transportkorridor mellan våra länder, säger infrastrukturminister Åsa Torstensson och hennes tyske kollega, transportminister Wolfgang Tiefensee, i ett gemensamt uttalande.

Trelleborgs Hamn AB planerar att bygga om och flytta ut hamnen från centrala Trelleborg, vilket ska ske inom Vision 2010-2015. Utbygganden kommer kosta cirka en miljard kronor och ska vara klar 2015.