Nyheter

13 åtalas i skattebrotthärva

13 personer från Västsverige åtalas vid Göteborgs tingsrätt misstänkta för flera ekonomiska brott. Via 8 olika bolag i byggbranschen ska männen ha undanhållit staten mellan 15 och 20 miljoner kronor i skatt och arbetsgivaravgifter.

Åklagare Kennert Lundgren beskriver att två eller möjligtvis tre personer har utgjort navet i nätverket. Det är två 31-åringar från Uddevalla och en 45-åring från Vänersborg. 31-åringarna bor på samma gata i Uddevalla och har ett gemensamt intresse för spel. Den ene har tidigare arbetat i ställningsbranschen.

Dessa två eller tre personer har systematiskt startat och styrt ett bolag i taget. När bolaget drabbas av konkurs har ett nytt startats.

Men de har verkat i kulisserna. Officiellt har andra personer stått som styrelseledamöter i företagen.
— Det är gubbar de har haft ekonomiska hållhakar på, säger Kennert Lundgren.

Härvan nystades upp efter anmälningar från konkursförvaltare, som upptäckte att bokföring saknades.

— Vi tog ett bolag i taget och häktade de formella företrädarna och efter olika lång tid pekade de ut de faktiska företrädare, berättar Kennert Lundgren.

Kennert Lundgren beskriver att männen har kontakter med byggjobbare som av en eller annan anledning inte vill betala skatt. Dessa skickas ut för att göra jobb hos kunder, till exempel målningsjobb, ställningsmontering, staketbygge och sanering.

— När kunden har fått jobbet utfört skickas pengarna till företaget. Den formella företrädaren tar ut pengarna och överlämnar dem till den faktiska företrädaren som sen delar ut det till arbetarna, säger han.

Bokföringen för bolagen har varit obefintlig, enligt åklagaren, och skattedeklarationerna har inte varit korrekta.
— I deklarationen kanske man anger en omsättning på 10 000 kronor och ingen lön, medan en miljon har gått in på bankkontot.

På det sättet har bolagen undvikit att betala moms och arbetsgivaravgifter till ett totalbelopp på mellan 15 och 20 miljoner kronor.

I åtalet åberopas bevisning som visar att 23 företag har anlitat de åtta bolagen. Dessa 23 är i dagsläget inte misstänkta för något brott.

Borde de ha upptäckt att det här inte var renhåriga företag?
— Nej, de får arbetet utfört och betalar. Längre sträcker sig inte deras ansvar, säger Kennert Lundgren.

En gemensam faktor bland de åtalade är att de spelar poker och spelar på trav. En del har drivits av stora skulder, menar åklagaren.

I samband med att åtal väcktes begärde också åklagaren att de 13 männen kommer att beläggas med näringsförbud.

De två eller tre männen som pekas ut som kärnan i nätverket erkänner inte fullt ut de brott som de anklagas för, berättar Kennert Lundgren.
— Lite bäring tycker de att det har, men de vill förringa sina roller, säger han.

Männen kan dömas till fängelse i upp till fem år om de fälls på samtliga åtalspunkter. Kennert Lundgren bedömer att rättegången kommer att hållas om ett år. Fram till dess är de åtalade försatta på fri fot.