Nyheter

140 nya studentbostäder byggs i Norra Djurgårdsstaden

NCC Construction bygger 140 studentlägenheter i Norra Djurgårdsstaden på uppdrag av Svenska Bostäder. Bristen på studentbostäder i Stockholm är idag större än någonsin. Dessa blir de första av de 500 studentbostäder som hittills ska byggas i den nya stadsdelen. Ordern är värd 137 MSEK.

Enligt SSSB, Stiftelsen Stockholms studentbostäder är det idag svårare än någonsin att få studentbostad i Stockholm, aldrig har köerna varit så långa. De närmaste åren ska flera hundra studentlägenheter byggas i Norra Djurgårdsstaden. Svenska Bostäders studentboende är det första som börjar byggas här och beräknas vara klart lagom till höstterminen 2014.

De 140 lägenheterna byggs intill gamla gasverksområdet i Hjorthagen. De rymmer ett till tre rum och kök och är från 27 till 85 kvadratmeter. Den strykjärnsformade fastigheten byggs i sju respektive åtta våningar och får en grön innergård – en viktig egenskap för hela bostadsområdets miljö. I källaren finns plats för 260 cyklar men inga bilar.

– Stadsdelen är planerad för att främja gång- och cykeltrafik. Varje lägenhet har cykelparkering i källaren som man lätt cyklar till på en ramp från gatan, säger Björn Ribbhagen, projektledare för fastighetsutveckling på Svenska Bostäder.

Alla studentlägenheterna får matavfallskvarnar för att bidra till produktion av biogas. Huset får också en sopsugsanläggning för förpackningar, papper och restavfall. Miljökraven för stadsdelen är höga, både vad gäller produktion och fastigheternas konstruktion och användning.

– Vi bygger enligt NCC:s koncept Grönt byggande för att säkerställa miljökraven för byggbodar, produktion och transporter, säger Kent Ohlsson, entreprenadchef på NCC Construction.

NCC:s arbete startar i september och beräknas vara klart augusti 2014.