Nyheter

15 procent fler säljstarter i Stockholm

Nyproduktionen i Stockholm tuffar på. Foto: Susanne Bengtsson
Än så länge syns ingen effekt av coronapandemin vad gäller säljstartade bostäder i Stockholm. I Stockholms län ökade antalet säljstartade bostäder med 15 procent under det första kvartalet i år jämfört med motsvarande kvartal 2019. Det som framför allt drog upp var ovanligt många säljstarter i mars.

Det visar en sammanställning av säljstartade bostäder från Svensk Nyproduktion som Nyhetsbyrån Direkt tagit del av.

”Coronakrisen hann inte sätta avtryck på antalet säljstartade bostäder i mars, där vi noterade det högsta antalet säljstarter sedan 2017. Däremot återstår att se om antalet kommer att sjunka under de närmaste månaderna”, säger Jesper Höök, analysansvarig vid Svensk Nyproduktion, till Nyhetsbyrån Direkt.

Under det första kvartalet i år säljstartades det 1.406 bostäder i Stockholms län, vilket kan jämföras med 1.225 bostäder under samma period 2018. Antalet säljstartade bostäder har därmed ökat med 15 procent. Säljstarterna dras upp av att det i mars säljstartades 820 bostäder, det högsta antalet som Svensk Nyproduktion noterat sedan 2017.

”Allt är inte nattsvart på marknaden. Flertalet projekt, på rätt plats, till rätt pris, säljer fortsatt på bra där köparna är väl förberedda och kan flytta in om ett till två år, då coronakrisen bör ha kommit och gått”, säger Jesper Höök.

Han noterar också att småhusprojekt i bostadsrättsform är en alltjämt populär nyproduktionsprodukt hos lite mindre bostadsutvecklare, men att det fortsatt är flerbostadshus som dominerar utbudet.

Säljstartade bostäder kan ses som en indikator på vad som sedan kommer att byggstartas.

Nyhetsbyrån Direkt