Nyheter

150 anslutna till nytt seriositetsmärke

NORDBYGG. Det är bara ett halvår sedan målarna Mia och Thomas Wemmenlöv drog i gång satsningen på SÄK-märket — en kvalitetsstämpel för Seriösa, Ärliga, Kunniga hantverkare som vägrar jobba svart. Redan nu är 150 företag anslutna.

— Nu hoppas vi att branschorganisationerna ställer sig bakom seriositetsmärket, säger Thomas Wemmenlöv, målare med egen firma ihop med hustrun Mia.

De har båda mångårig erfarenhet inom målarbranschen. En dag fick de helt enkelt nog av att vid varje nytt jobb ständigt få samma första fråga.
— ”Kan vi inte strunta i momsen?” Jag är så jäkla less på den frågan. Den ställs aldrig till bilhandlaren eller ägaren till matvaruaffären där man handlar, men till hantverkare är det en helt legitim fråga.

Sedan 2005 driver paret sajten spikifoten.se, där seriösa hantverkare som är mot svartjobb är anslutna — och företag eller privatpersoner kan lägga in projekt där de söker just vit arbetskraft. Kvalitetsmärket är nästa steg i deras strävan för att bidra till en så ren byggbransch som möjligt. Märket stöds enligt de båda målarna bland annat av Skatteverket.

Kraven för att få använda sig av seriositetsmärket är väldigt grundläggande, tycker Thomas Wemmenlöv.
— Det handlar till exempel om att ha giltig F-skattesedel, lämna garanti på utförda arbeten och förstås inte jobba svart. Men det finns ändå dem som inte kunnat leva upp till våra krav, säger han.

På bara ett halvår har 150 företag ansökt om och blivit godkända för seriositetsmärket. Trots att ingen direkt marknadsföring av märket skett. Väldigt positivt, tycker paret Wemmenlöv.
— Vi märker också en väldigt skillnad när vi kommer ut på jobb med seriositetsmärket på oss. Det är ingen som frågar om vi kan skippa momsen längre, säger Mia Wemmenlöv.