Nyheter

30-års jubileum och tema ”Avstånd” på ArkDes pepparkakshustävling

Avstånd utanför huset med munskydd och en vinskål via mobilen är två av tävlingsbidragen i årets tävling.

Det blir Pepparkakshusutställning på ArkDes även i år, men på lite nytt sätt när museet fysiskt inte kommer att hålla öppet. Nu storsatsar museet på att 3D-scanna alla hembakade pepparkakshus så att utställningen kan komma hem till alla med den senaste AR-tekniken. 

Pepparkakshustävlingen 2020 blir lite annorlunda än den brukar vara. Som vanligt är det en tävling där barn, unga, vuxna, amatörer och proffs bygger och skapar. De tävlande delas in i de tre vanliga kategorierna: Arkitekter, formgivare och bagare, Upp till 12 år och Alla andra som bakar.

Det som är annorlunda är att det i år inte går att besöka museet på Skeppsholmen på grund av pandemin.  ArkDes 3D-scannar istället in 100 hembakade pepparkakshus på temat ”Avstånd”. I år kan vi på avstånd se Anders Tegnell i form av pepparkakor samt de tre små grisarna när de chattar med tomten.

– I år firar vi att det är hela 30 år sedan den här utställningen föddes på ArkDes. Den har under årens lopp kommit att bli en tradition som för många familjer är lika viktig som tomten eller granen. Vi är så stolta över att få förvalta denna tradition, och jag tror att det just i år kan vara viktigare än någonsin att erbjuda lite glitter, fest, värme och mys. Årets tema har vi valt med en förhoppning om att det kan finnas något varmt och fint i det vi har lärt oss om avstånd i år, säger Halla Sigurdardottir, producent på ArkDes.

En jury utser en vinnare i varje kategori. Pris går även till publikens favorit där allmänheten kan rösta via webben eller sin telefon.

Juryn består av:
Konditorn Frida Leijon som driver Leijon Stenugnsbageri & Konditori i Uppsala. År 2016 blev hon utsedd till årets konditor och förra året fick hon utmärkelsen Konditorernas konditor 2018. Det var Frida Leijon som skapade prins Carl Philip och prinsessan Sofias bröllop­stårta.

Elsa Billgren, programledare, vintageentreprenör och bloggare. 

Svante Öquist, frilansjournalist och bloggare. 

Tor Lindstrand är arkitekt och docent vid Kungliga Tekniska Högskolan (KTH). Han arbetar i gränslandet mellan arkitektur och konst och har deltagit i många kulturella sammanhang.

Om ArkDes (Arkitektur- och designcentrum)
ArkDes är Sveriges nationella centrum för arkitektur och design. Det är ett museum, ett kunskapscenter och en arena för debatt och diskussion om framtidens arkitektur och design.

Av: Annika Rådlund Källa och foto: ArkDes