Nyheter

33 lektioner om digitalisering

Kristina Melander, kommunikationsansvarig för kompetensförsörjning på Byggföretagen och Lotta Wibeck, Digitalization program Lead på Skanska Sverige samarbetar med DigiVeckan.

Vilka appar och digitala verktyg ska man satsa på? Hur fungerar 5G? Och hur kan en digitaliserad vardag förenkla för hantverkaren? Det är några av alla de frågor som tas upp på Digitaliseringsveckan, som inleddes på måndagen.

Digitaliseringsveckan är ett samarbete mellan byggföretag och techbolag, som alla delar med sig av sin expertis via kostnadsfria digitala inspirations- och lektionspass. I år arrangeras den för första gången.

Fokus ligger på att få igång de mindre byggbolagen som vill påbörja eller ta nästa steg längs den digitala resan.

– Målgruppen är främst små och medelstora bolag som saknar egna IT-avdelningar eller experter och därför behöver extra stöd. Men utbildningen gynnar alla i branschen, även de stora bolagen som är beroende av mindre underentreprenörer, säger Kristina Melander, kommunikationsansvarig för kompetensförsörjning på Byggföretagen. 

Under veckan kommer 33 lektioner att genomföras digitalt via Byggföretagens kanal. Experterna delar med sig av sin kunskap och erfarenhet från vitt skilda områden som ryms under paraplyet digitalisering.

Lotta Wibeck, Digitalization program Lead på Skanska Sverige IT och initiativtagare till ”DigiVeckan”, tipsar om några programpunkter på Byggförtagens hemsida: 

– En lektion man inte får missa är ”Digitaliserad hantverkare – Varför och hur?”, som kommer hållas av Johannes Ris på Byggstyrning tillsammans med Ole Kristian Kvarsvik på StreamBIM. Inspirationspasset och ”Den stora lögnen när det gäller standardisering”, kommer köras av trion Karin Wikström – NCC, Jimmy Forsberg – Skanska och Pontus Bengtsson – Autodesk. Det vill i alla fall jag gå på. 

Alla lektioner, som är 45 minuter långa, spelas in och kommer att läggas upp på Byggföretagens Vimeo-kanal.

– Vi förstår att många i den här målgruppen jobbar ute i produktionen och inte har tid att följa alla lektioner live. Därför går det att se allt i efterhand. Vi bjuder på ett smörgåsbord för olika smaker och behov, säger Kristina Melander.

Mycket av materialet är intressant även för de som kommit längre i sin digitaliseringsresa.

– När det gäller digitalisering blir man aldrig färdig, man måste hela tiden utveckla sig och hålla sig á jour. Alla har varit i den första fasen, och därför är det så värdefullt när de som befinner sig längre fram kan dela med sig av sin resa. 

Som komplement till ”DigiVeckan” har arrangörerna skapat en app; en plattform där de med behov av stöttning och de som kan hjälpa till kan mötas.

– Möjligheten att få hjälp på detta sätt är unikt och fortgår fram till årsskiftet. Bolagen som erbjuder sitt stöd gör det som en medmänsklig handling och det kommer säkert uppstå mycket bra ur det, som vi inte kan förutse nu, säger Lotta Wibeck.