Nyheter

340 miljoner till <br></br> hållbart byggande

Regeringens satsning på hållbara städer har fått en ny frontfigur i Peter Örn. Han ska leda en delegation som de närmsta åren ska satsa 340 miljoner kronor på hållbart byggande.

Delegationen ska bli en nationell plattform där smarta lösningar för hållbara städer ska samlas upp och genomföras i praktiken, men även vara en kanal för att sälja in svensk kompetens utomlands.

— Det känns fantastisk roligt att få arbeta med uthålliga städer — ett område där Sverige kan var ett föredöme för andra. I tider där domedagsprofetiorna dominerar känns det bra att kunna peka på lösningar för framtiden, säger Peter Örn.

Att han blir delegationens ansikte utåt och därmed även Sveriges representant i internationella sammanhang tillkännagavs av miljöminister Andreas Carlgren under eftermiddagen. Initiativet kommer bland annat att presenteras vid World Urban Forum 4 som arrangeras av FN-organet UN-Habitat i november 2008.

Nästa vecka får vi veta vilka mer som kommer att ingå i själva delegationen, och enligt Andreas Carlgren så kommer det att vara ”personer som har ett stort engagemang för hållbar samhällsbyggnad”. Klart är dock att kansliet leds av Pernilla Knutsson som är kanslichef på Miljövårdsberedningen.

Delegationen blir inte bara en samverkansklubb utan kommer även att pytsa ut en hel del pengar på lovande satsningar inom hållbart byggande. Regeringen har avsatt 340 miljoner kronor under 2009 och 2010. Inom de närmsta veckorna kommer Miljödepartementet att presentera en förordning som klargör vilka villkor som gäller för att söka pengar inom hållbara städer-satsningen.

Det finns sedan tidigare en hemsida, SymbioCity, där svenskt kunnande kring hållbar stadsutveckling och miljöteknik presenteras internationellt . Där finns närmare 700 svenska företag samlade.