Nyheter

400 utryms efter spricka i kontorshus

En decimeter bred spricka mellan golv och vägg har upptäckts i fastigheten. Därför har Telia Sonera utrymt sitt kontorshus i stadsdelen Gårda i centrala Göteborg.

De anställda hört knakningar i byggnaden och sett delar av taket bågna.

Under måndagen utrymdes byggnaden och de 400 anställda fick gå hem.

– Vad vi hittills fått veta är det ingen fara för själva konstruktionen, utan det är väggen som släppt från byggnaden. Det är allvarligt nog. Troligen har det med vädret att göra, säger Hans G. Larsson, informationsansvarig på Telia, till tidningen Göteborgsposten.

Huset är fem våningar högt. Enligt räddningstjänsten var taket skottat och fritt från is. Ytterväggen, av glas, har enligt räddningstjänsten rört sig omkring en dectimeter utåt och man bedömer att det finns en risk för att fasaden kommer att rasa.

Just nu sitter räddningstjänsten, polisen och fastighetschefen och sammanträder för att komma till klarhet om vad skadan beror på.

Senare under dagen kommer byggherren Skanska, som inte längre äger huset, att möta upp för att utvärdera skadan och undersöka vad orsakerna är, uppger Skanskas presstalesman Per-Lennart Berg för Byggvärlden.