Nyheter

500 certifierade Miljöbyggnader

Miljöbyggnad fortsätter att ha en stark utveckling, med allt fler certifierande företag och fastighetsägare.
Nu har en milstople nåtts –  500 svenska byggnaderär  certifierade enligt Miljöbyggnad.

Efter att Sweden Green Building Council tog över systemet år 2011 har Miljöbyggnad nu etablerat sig som det främsta svenskutvecklade systemet för miljöcertifiering av byggnader.
– Vi har passerat många milstolpar med Miljöbyggnad och 500 certifierade byggnader är en av de större, säger Linda Kjällén som är certifieringschef på Sweden Green Building Council, i ett pressmeddelande. 

Det var en relativt lugn start när Sweden Green Building Council började hantera certifieringar 2011 och sedan årsskiftet 2013/2014 har certifieringstakten ökat kraftigt.
– Att det stora intresset för Miljöbyggnad håller i sig och att allt fler byggnader certifieras visar på ett stort och utbrett miljöengagemang i branschen. Nästa milstolpe blir 1000 certifierade byggnader, en siffra vi räknar med att uppnå under nästa år, säger Linda Kjällén.

Byggnad 500 i ordningen är en nyproducerad kontorsbyggnad i Göteborg som heter Gårda 3:14.
Den har byggts av Peab har och det är Platzer Fastigheter äger den.
Gårda 3:14 är preliminärt certifierad Miljöbyggnad Silver.

Huset bredvid är en av de första byggnaderna som certifierades i Göteborg enligt Miljöbyggnad, Gårda 3:12, som också uppnått betyget Silver.
-Det är en stor glädje att vi nu har fått fastigheten Gårda 3:14 preliminärt certifierad enligt Miljöbyggnad Silver och att den blev den 500:e Miljöbyggnadscertifierade byggnaden i Sverige.Fastigheten är Platzers sjätte som är certifierad i år enligt något  av systemen, och detta medför att vi nu har ca 60 % av det totala antalet fastigheter certifierade. Platzer har om målsättning att certifiera samtliga nybyggnadsprojekt samt att certifiera samtliga befintliga fastigheter inom fem år, säger Caroline Johansson, miljösamordnare på Platzer.