Nyheter

700 anmälda till hållbarhetsmässan

På onsdag förvandlas Kistamässan till en arena för hållbart byggande. Sweden Green Building Conference med Ekobygg samlar då för första gången hela branschen till en unik konferens och mässa om hållbarhet inom byggnation, fastighetsförvaltning och stadsutveckling.

– Det är ett område där det händer mycket och där det finns behov av en mötesplats där ny teknik kan testas och aktörerna kan samtala med varandra, inspireras och möta de utmaningar vi står inför. I Europa finns redan dessa mötesplatser, nu är det dags att Sverige får en. Sweden Green Building Council är en stark aktör med stor branschkunskap, därför känns ett samarbete med dem helt rätt, säger Karin Moberg, projektledare för Ekobygg.

Nästan 700 konferensdeltagare är anmälda till hållbarhetsmässan som hålls under onsdag och torsdag.

Intresset från utställare är över förväntan.

– Vi kan i dagsläget stolt presentera 85  gröna utställare, betydligt fler än vi hoppades på! Det känns väldigt roligt, och visar inte minst på att behovet av en mötesplats i Sverige är väldigt stort, menar Karin Moberg.

Mötesplatsen kommer att erbjuda spännande föreläsare och debatter, seminarier, företag som presenterar den senaste gröna tekniken och mycket mer.

Temaområdet med Stadsutvecklingsprojekt är något som Karin Moberg särskilt vill framhålla.

­­- Här visar vi upp spännande projekt från runt om i landet. Mitt i området finns Hållbaren, där besökare får möjlighet att diskutera aktuella frågor inom stadsutveckling med beslutsfattare och experter från branschen. Sedan kan man även ta sig en ekologisk drink och mingla med andra besökare.

Det kostnadsfria scenprogrammet  består av inte mindre än 37 anföranden inom ämnet. Flera högintressanta case får utrymme, bland annat om hur Väla gård blev ett nollenergihus.

– Det finns naturligtvis flera saker att lyfta fram, men jag skulle vilja passa på att slå ett slag för invigningstalet som hålls av Paul King, ordförande i World Green Building Councils europeiska nätverk. Paul är ett stort namn inom branschen. Klockan 9.00 den 11 september drar han igång!

Sweden Green Building Conference arrangeras på Kistamässan samtidigt som Ekobygg. Det är en entréavgift till konferensen men den är lågt satt så att alla ska ha råd.

– Vi är stolta och glada över det stora intresse som branschen visar. Vår ambition är att etablera den nya årliga mötesplatsen för miljökunniga experter och att fylla ut tomrummet efter andra initiativ såsom ByggaBo-dialogen, Delegationen för hållbara städer, Energi-utblick och Samhällsbyggardagen. Detta första år är redan det en stor succé, vilket visar att behovet verkligen finns och vi tror på ännu fler deltagare kommande år då fler hört talas om vår konferens, säger Bengt Wånggren, vd på Sweden Green Building Council som är arrangör av konferensen.

Konferensprogrammet innehåller högaktuella frågeställningar med ämnen som smart cities/smart buildings, hållbar renovering, varudeklaration av byggmaterial samt certifieringsmöjligheter.

På konferensens Galamiddag kommer Sweden Green Building Awards att delas ut.

Catharina Olsson-Lindh
[email protected]