Byggmaterialhandeln visar tillväxt – första ökningen sedan 2021

Träprodukter som sticker ut mest.
Prognoscentret
Patric Lindqvist är affärsområdeschef, marknadsinsikt på Prognoscentret. Foto: Prognoscentret/Getty Images

För första gången på nära fyra år visar den svenska byggmaterialhandeln tydliga tecken på återhämtning. Enligt det senaste Byggmaterialindex från Byggmaterialhandlarna ökade både omsättning och volym under årets första kvartal – något som inte skett sedan andra kvartalet 2021. Detta enligt Prognoscentret som kontinuerligt mäter försäljningen åt branschorganisationen.

Omsättningen steg med 5,5 procent jämfört med motsvarande kvartal 2024, räknat på jämförbara enheter. Justerat för prisförändringar motsvarar det en faktisk volymökning på 1,5 procent.

– Det är glädjande att äntligen se tydliga tecken på återhämtning i byggmaterialhandeln, även om betydande globala risker kvarstår. En stabil marknad och gynnsamma förutsättningar är avgörande för en långsiktig och hållbar tillväxt. Höjningen av ROT-avdraget till 50 procent i maj är en efterlängtad reform som både kommer att ge en positiv ekonomisk effekt och bidra till att kompetens blir kvar i byggsektorn, säger Monica Björk, vd på Byggmaterialhandlarna.

Träprodukter leder tillväxten

Bland de olika produktgrupperna är det träprodukter som sticker ut mest. Gruppen ”02 Träprodukter” ökade sin omsättning med hela 22 procent jämfört med första kvartalet 2024, efter två redan starka kvartal med uppgångar på 10,7 respektive 7,4 procent. Den snabba tillväxten sker dock från låga nivåer, då träprodukter drabbades hårt av nedgångar mellan slutet av 2022 och början av 2024.

Även varugruppen ”01 Byggmaterial”, som utgör drygt en tredjedel av hela Byggmaterialindex, visade en positiv utveckling för första gången sedan början av 2023 – en viktig indikator för marknadens helhetsläge.

Konsumenter före proffs – men tecken på vändning

Utvecklingen skiljer sig tydligt mellan konsument- och proffssegmentet. Konsumentförsäljningen vände upp redan i juli 2024 och har sedan dess haft en stabil tillväxt. Under första kvartalet 2025 ökade omsättningen med 4,8 procent, motsvarande 2,7 procent i volym.

Proffsförsäljningen har hittills haft en trögare återhämtning, men i mars noterades en uppgång på 14,6 procent – justerat för prisförändringar en volymökning på 10,2 procent. Det återstår att se om detta är början på en bestående trend, men under första kvartalet läser vi av en tillväxt på 4,8 procent i omsättning och 0,8 procent i volym inom proffssegmentet.

Prognos för 2025

Prognosen för 2025 är att räntesänkningar, stigande reallöner och en mer expansiv finanspolitik ger ett positivt genomslag i byggmaterialhandeln. Samtidigt bidrar global oro till osäkerhet kring både sentiment och ränteläge. Utgångspunkten för prognosen är att styrräntan ligger kvar på 2,25 procent, vilket ger förutsättningar för att byggsektorn växer snabbare än BNP. Räntorna kan dock komma att sänkas ytterligare, vilket skulle stimulera branschen, samtidigt som ökade tullar och geopolitisk oro verkar i motsatt riktning.

Återhämtningen inom bostadsbyggandet väntas fortsätta, men i långsam takt från låga nivåer. Prognosen för påbörjade bostäder justeras ned med cirka 3 procent och även nybyggnation av lokaler revideras marginellt ned, vilket påverkar byggmaterialhandeln svagt negativt. För renoveringar av bostadsbeståndet kvarstår en positiv prognos, trots ett något svagare sentiment jämfört med slutet av 2024. Den försvagningen vägs dock upp av en mild vinter och framförallt ett höjt ROT-avdrag. ROT-investeringarna i lokaler väntas däremot öka, särskilt inom skolor, vårdbyggnader men också som en följd av ökande energirenoveringar.

Sammantaget betyder det här att vi förväntar oss att byggmaterialhandeln växer med 4,0 procent under innevarande år och då uttryckt som volymförändring i jämförbara enheter och i fasta priser.

/Patric Lindqvist, affärsområdeschef, Prognoscentret

Läs också