”Byggbranschen har mycket att vara stolt över”

Catharina Elmsäter-Svärd påminner om vad branschen har uppnått.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen.
Catharina Elmsäter-Svärd, vd för Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

Det saknas inte röster som vid varje givet tillfälle berättar om vad arbetsmarknadens parter inte lyckas med, skriver Catharina Elmsäter-Svärd, vd Byggföretagen.
Därför vill hon påminna alla om vad parterna faktiskt uppnår – och hennes sammanställning är lång.

Byggbranschen har några tuffa år bakom sig. Kriget, kostnadsökningarna och den bistra konjunkturen är utmaningar som hela branschen behövt förhålla sig till.

Det saknas inte röster som vid varje givet tillfälle berättar om vad arbetsmarknadens parter inte lyckas med. Därför behöver vi också påminna om vad vi faktiskt uppnår – ibland tillsammans och ibland var för sig.

Vårens avtalsrörelse blev ännu en avtalsrörelse i vilken bygg- och anläggningsbranschen lyckades undvika konflikt. Även om förhandlingarna stundtals var kärva lyckades vi få till balanserade avtal som kommer gynna såväl arbetsgivare som arbetstagare.

Ingen obehörig ska finnas på våra byggarbetsplatser. Byggföretagen och Byggnads är överens om fördjupade arbetsplatskontroller – som ska finansieras med en särskild granskningsavgift för hängavtalsbundna företag. Arbetstagare som befinner sig på våra arbetsplatser blir skyldiga att anskaffa nationellt ID eller pass. Parterna krokar även arm för att få tillgång till digital myndighetsinformation via så kallade API:er.

Den svenska modellen tar gemensamt ansvar i en fortsatt osäker tid. Bygg- och anläggningsbranschen har under våren också fått flera positiva signaler från politiken. Vi har en regering som på punkt efter punkt börjar leverera reformer som branschen efterfrågat länge.

Migrationsverkets nya uppdrag är ett exempel. Äntligen ska det bli lättare för arbetsgivare att kontrollera om personer man vill anställa får vistas i Sverige. Vi kan aldrig acceptera att schyssta byggare slås ut av kriminella aktörer.

Behovet av en moderniserad byggnads- och reparationsberedskap är ett annat exempel. Byggnads- och reparationsberedskapen, BRB, behöver säkerställas med samma allvar som andra delar av totalförsvaret. Det handlar om att kunna bygga och återställa vägar, broar, sjukhus och elnät – funktioner som hela samhället vilar på. Utredningen som presenterades i början av juni är ett steg i rätt riktning.  

Konkreta förslag gällande lättade amorteringskrav för att få i gång efterfrågan på nyproducerade bostäder är ett tredje exempel. Tuffa lånevillkor och kvar-att-leva-på-kalkyler höjer trösklarna till den ägda bostaden. Vi kan inte ha ett regelverk som stoppar människor från att köpa en bostad som de har råd med!

Sverige och hela världen befinner sig i ett tufft ekonomiskt och säkerhetspolitiskt läge. Fokus under många år har varit att rädda jobb och framtidstro. Här kommer vår bransch fortsätta att göra skillnad. Bygg och anläggning gör resan mot ett konkurrenskraftigt och klimatneutralt samhällsbygge möjlig.

Vi har mycket att vara stolta över!

/Catharina Elmsäter-Svärd,
vd Byggföretagen

Läs också