De båda byggjättarna har tecknat avtal för byggnation av SSAB:s fossilfria stålverk i Luleå. Det nya stålverket beräknas kosta över 50 miljarder kronor att bygga. Samtidigt säkrar SSAB ytterligare drygt fem miljarder kronor från tyska Euler Hermes.
NCC:s avtal är ett samarbetsavtal för bygg- och anläggningsarbete för den östra halvan av projektet, där två ljusbågsugnar, sekundärmetallurgi och direktvalsverket kommer inrymmas. Den del som NCC ska bygga har en total yta av cirka 40 hektar, inklusive ett byggnadskomplex på cirka 15 hektar.
Peabs avtal är ett samverkansavtal för den första fasen som handlar om planering av arbetena inom den cirka 30 hektar stora anläggningen, inklusive ett byggnadskomplex för kallvalsanläggningen på cirka 11 hektar. I avtalet ska utöver kalkyl och tidplan även APD-plan, plan för logistikhantering och miljöplan tas fram. Dessutom har ett ramavtal tecknats med Peab ”för framtida avrop i produktionsfasen”.
Produktionsfas startar i höst
Stefan Danielsson, affärsområdeschef på Peab, säger till Byggvärlden att omfattningen på entreprenaden är en av de frågor som man nu i samarbetet med SSAB kommer att analysera mer i detalj. I första fasen kommer Peab bland annat att jobba med kalkyl, design och tidplan samt planering av projektet. Själva produktionsfasen i projektet beräknas att starta i höst.
Finns det någon ungefärlig projektkostnad för första fasen?
– Nej, i samarbete med SSAB:s organisation håller vi i dagsläget på att resurssätta projektet och analysera omfattningen för den första fasen.
Vad kan ni förvänta er av ramavtalet, hur mycket arbete är att räkna med?
– Det här blir en av SSAB:s anläggningar i Luleå som kommer att vara i teknisk världsklass. Vi är naturligtvis väldigt stolta att få vara med i projektet. Hur mycket arbete det blir får vi återkomma till. Det jag kan säga är att flertalet av våra medarbetare, både tjänstemän och yrkesarbetare, kommer att komma från Norrbotten, vilket garanterar djupa kunskaper och ett stort engagemang för projektet och regionen.
Driftsättas 2029
Det nya stålverket på Svartön i Luleå kommer att ersätta befintlig masugn, koksverk och stålverk. I stället ska ett högeffektivt mini-mill som drivs av fossilfri el och biogas byggas. Det nya verket kommer att bestå av två ljusbågsugnar, varmvalsverk och en kallvalsanläggning. När anläggningen är färdigställd kommer den befintliga anläggningen av avvecklas. SSAB beräknar att det nya stålverket ska driftstartas i slutet av 2029.
NCC bygger sedan 2024 även en ny industribyggnad för fossilfri ståltillverkning åt SSAB i Oxelösund.
− Vi är väldigt stolta över att SSAB har valt NCC som strategisk partner i det här historiska projektet. Vi ska nu tillsammans forma och förverkliga detta viktiga projekt. Här kommer NCC:s långa erfarenhet av att driva stora, komplexa projekt vara avgörande. Nu är vi med tidigt i processen och kan bidra med både resurser och specialistkompetens för att möjliggöra utformningen och byggnationen av det nya stålverket, säger Helena Hed, affärsområdeschef NCC Green Industry Transformation.
Sista finansieringen säkrad
SSAB investerar 4,5 miljarder euro (drygt 50 miljarder kronor) i det nya stålverket. De fyra gröna lånefaciliteterna uppgår sammanlagt till 2,7 miljarder euro och är utformade med långa löptider för att, enligt SSAB, stödja hela projektets livscykel. Finansieringspaketet inkluderar:
- Ett syndikerat lån på 15 miljarder kronor garanterat av Riksgälden inom ramen för programmet ”Kreditgarantier för gröna investeringar”.
- Ett syndikerat lån på 808 miljoner euro (drygt 9,5 miljarder kronor) med stöd från den italienska exportkreditnämnden SACE.
- Ett lån på 1,15 miljarder kronor från Nordiska investeringsbanken.
- Ett syndikerat lån på 430 miljoner euro (drygt 5 miljarder kronor) med stöd från det tyska exportkreditinstitutet Euler Hermes Aktiengesellschaft.
– Att säkra den sista delen av finansieringen är en viktig milstolpe i vår omställningsresa. Med detta nya gröna lån har vi nu slutfört det finansieringspaket som krävs för att genomföra omställningen i Luleå. Det visar ett starkt stöd från våra partners, och investeringen i Luleå gör det möjligt att bygga ett ännu starkare och mer konkurrenskraftigt SSAB genom att sänka kostnader, förbättra produktmixen och i princip eliminera alla koldioxidutsläpp från produktionen i Luleå, säger Leena Craelius, CFO på SSAB.