Nyheter

ABB tar hem miljonorder i Zambia

ABB har tagit hem en order värd 32 miljoner dollar, runt 208 miljoner svenska kronor, från Kansanshi Mining PLC för uppförandet av en ny och uppgradering av en befintlig transformator-station i Zambia.

Anläggningarna kommer att bidra till att ge tillförlitlig elförsörjning till Afrikas största koppargruva, som byggs i den nordvästra provinsen av landet. Ordern bokades under andra kvartalet.

Den nya koppargruvan kommer att vara den största i sitt slag på den afrikanska kontinenten och kommer att bidra till att förstärka landets åttonde globala position vad gäller kopparproduktion. Gruvprojektet förväntas också ge möjligheter till sysselsättning i Zambezi Basin-området, med en helt ny stad som byggs för att stödja projektet.

ABB är närvarande i mer än 20 länder i Afrika med cirka 5 200 anställda. Företaget siktar på att utöka sin verksamhet i regionen minst dubbelt så snabbt som den globala BNP-tillväxten fram till 2015.

– Dessa transformatorstationer i Zambia kommer att öka överföringskapaciteten samt förbättra tillförlitligheten och kvaliteten på kraftförsörjningen till gruvverksamheten, säger Brice Koch, chef för ABB:s division Power Systems, i ett pressmeddelande.

– Vår avancerade teknik, projektledningskapacitet och omfattande erfarenhet spelar en viktig roll i ett framgångsrikt genomförande av dessa komplexa och tidskritiska projekt.