Nyheter

AD prövar föreningsrättskränkningen

Idag, den 2 oktober sker muntlig förberedelse av Plåtslageriernas Riksförbunds (PLR) och VVS Företagens stämning gällande föreningsrättskränkningen utifrån Byggnads varsel i Arbetsdomstolen. Processen fortsätter därmed med den stämning som PLR och VVS Företagen lämnade in i samband med arbetsmarknadskonflikten under våren.

-Det är bra att processen fortsätter i Arbetsdomstolen, så att vi kan få en rättvis prövning, säger Henrik Boman, chefsjurist och förhandlingschef på PLR.

-Vår förhoppning var att vi redan i våras skulle ha fått ett positivt besked så att vi hade kunnat undvika en dyr konflikt. Nu blev det inte så, säger Robert Jakobsson, förhandlingschef på VVS Företagen.

På grund av strejken och blockaden som Byggnads drev mot PLR och VVS Företagens medlemsföretag, stämdes Byggnads för föreningsrättskränkning. PLR:s och VVS Företagens ståndpunkt är att Byggnads använde konfliktvapen direkt riktade mot medlemsföretag med förtroendevalda i VVS Företagen och PLR samt i Svenskt Näringsliv.

-För oss är det viktigt att utröna var gränsen går för hur Byggnads (och andra fackförbund) kan rikta sina stridsåtgärder mot företag där deras representanter innehar förtroendeuppdrag inom sina arbetsgivarorganisationer, menar Henrik Boman.

De muntliga förberedelserna startar idag och förhandlingar kommer att pågå den närmaste tiden. Slutdom väntas senare i höst.